Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Inflácia trhá rekordy, prekročila dvojcifernú hranicu
Zdielať na

Inflácia trhá rekordy, prekročila dvojcifernú hranicu

BRATISLAVA / Inflácia aj naďalej trhá rekordy, v marci po prvýkrát prekročila dvojcifernú hranicu. Dotýka sa hlavne základných potrieb ako sú potraviny, náklady na cestovanie alebo bývanie.

"Medziročná inflácia dosiahla hranicu 10,4 percent a bola vyššia ako vo februári. Medzimesačné ceny vzrástli o 1,7 percenta," prináša zlé správy hovorkyňa Štatistického úradu Slovenskej republiky Jana Morháčová. Problémom sú hlavne potraviny, vo všetkých deviatich sledovaných položkách ceny rapídne stúpli. 

TV JOJ

Celkovo išlo o nárast o 12 percent, avšak napríklad v prípade zeleniny si Slováci priplácajú až o štvrtinu viac. "V porovnaní s marcom pred rokom sa to najviac dotklo skupiny potravín chleba a obilniny, ďalej mlieka, syrov a vajec. Podobne ako v predošlých mesiacoch, aj teraz takisto ide o oleje a tuky," doplnila Morháčová. Ešte stále sa však žiadna z týchto komodít nechytá na pohonné hmoty, tie išli hore o takmer 28 percent.

TV JOJ

Zdražovanie je vôbec najdramatickejšie v tomto tisícročí, prekročenie dvojcifernej hranice sa nedá s predchádzajúcim obdobím vôbec porovnávať. "Počas predchádzajúcich piatich rokov bola inflácia na úrovni 1,3 až 3,2 percenta," uzavrela analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy