Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nečakaný zvrat v kauze vraždy Jána Kuciaka. Tomáš Szabó sa priznal k vine a to vo všetkých prípadoch
Zdielať na

Nečakaný zvrat v kauze vraždy Jána Kuciaka. Tomáš Szabó sa priznal k vine a to vo všetkých prípadoch

PEZINOK / Nečakaný zvrat v kauze Kuciak môže napokon prepísať dokazovanie v celom prípade a priťažiť Mariánovi Kočnerovi aj Alene Zsuzsovej. Jeden z obžalovaných totiž vyhlásil, že je vinný. Doteraz pritom s prokuratúrou nespolupracoval. Opätovné pojednávanie sa týka aj prípravy vrážd troch prokurátorov.

Mariánovi Kočnerovi ani Alene Zsuzsovej pôvodne vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice nedokázali. Najvyšší súd spis vrátil tomu Špecializovanému a vytkol mu množstvo pochybení. Obaja sú tak opäť na lavici obžalovaných, no tentoraz im prokuratúra navyše pripisuje aj prípravu vrážd 3 prokurátorov - Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. "Vážená pani predsedníčka, vážení členovia senátu, skutky, ktoré sú mi kladené obžalobou za vinu, som nespáchal a som nevinný," povedal obžalovaný Marian Kočner. 

Kočnerovi podľa obžaloby prekážalo, že mu stáli v ceste pri jeho kšeftoch. Preto mal poveriť Zsuzsovú, aby vybavila zabijakov. Na scéne sa opäť objavuje Zoltán Andruskó z kauzy Kuciak, ktorý podľa vlastných slov najprv oslovil Tomáša Szabóa, neskôr aj podnikateľa Dušana Kracinu. No a ten zas podľa prokurátorov zadal špinavú prácu Bosniakovi Darkovi Dragičovi.

O rozruch v súdnej sieni sa postaral aj Tomáš Szabó, ktorý je už právoplatne odsúdený za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rozhodol sa totiž, že sa prizná aj k svojej účasti na príprave vrážd 3 prokurátorov. "Vážený súd, chcel by som podať vyhlásenie o vine, cítim sa byť vinný a ľutujem celé to," uviedol Szabó. 

Priznanie by do kauzy mohlo priniesť zásadný zvrat. Bude potrebné, aby Szabó vypovedal, čo dnes odmietol. "Ja verím tomu, že ak sa raz rozhodol uznať vinu, tak že bude vypovedať pravdu, ako sa tie veci odohrali," uviedol prokurátor Matúš Harbakus. "Je to jeho právo. Po zvážení všetkých dôkazov sa tak rozhodol. Zvažujeme aj o súčinnosť s orgánmi trestnými v činnom konaní," povedala Ivana Kochanská. 

"Jeho vyhlásenie o vine sme vzali na vedomie, ale je v rozpore s viacerými dôkazmi, napríklad výpoveďou pána Marčeka," povedal advokát Kočnera Marek Para. Marian Kočner a spol. si na lavicu obžalovaných najbližšie sadnú začiatkom mája.

​Sudkyňa Záleská bola vylúčená 

Obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová namietali na pojednávaní vo februári zaujatosť Záleskej, pretože predsedala senátu, ktorý schvaľoval dohodu o vine a treste so Zoltánom Andruskóom. Ten priznal vinu za podiel na vražde novinára a v hlavnom procese vypovedal ako svedok. Účasť Záleskej v senáte, ktorý prejednáva obžalobu proti Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej, tak podľa obhajoby porušuje prezumpciu neviny obžalovaných. Podľa pôvodného stanoviska predsedníčky senátu Ruženy Sabovej vtedajší senát posudzoval len spravodlivosť a primeranosť dohody s Andruskóom a nevyjadroval sa k vine alebo nevine ďalších osôb. ŠTS tak rozhodol o nevylúčení Záleskej z rozhodovania vo veci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy