Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Stavebníctvo sa dostalo do plusových čísel. Výstavba v oblasti bytov ale vysoký dopyt neuspokojí
Zdielať na

Stavebníctvo sa dostalo do plusových čísel. Výstavba v oblasti bytov ale vysoký dopyt neuspokojí

SLOVENSKO / Stavebníctvo sa na Slovensku vo februári oproti minulému roku dostalo do plusových čísel, dokonca dvojciferne. Je to rozdiel oproti priemyslu, ktorý spomalil. Stavebné práce v tomto období dosiahli objem vyše 300 miliónov eur a v tomto sektore stúpli aj tržby. Otázkou je, či bude tento trend pokračovať a či výstavba bytov pokryje súčasný záujem.

Naše stavebníctvo má čo dobiehať, prepad počas pandémie bol veľký. Február ale priniesol zmenu.

"Slovenské stavebníctvo vo februári pookrialo a aj tržby aj produkcia sa zvýšili, a to dvojciferným tempom," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR, Jana Morháčová.

Stavebná produkcia si medziročne v tomto období polepšila cez 13 percent a objem stavebných prác dosiahol vyše 351 miliónov eur.

"Výraznejšie rástla nová výstavba," priblížila Morháčová. Štatistický úrad ale upozorňuje, že napriek dobrým číslam stále nejde o vynikajúce čísla. Vlani bol totižto medziročný prepad až 20 percent, takže stále je čo dobiehať.

Bežných ľudí zaujíma najmä výstavba nových bytov. Nízke úrokové sadzby a neistá doba robia svoje. "Reality vždy patria medzi jeden z prístavov, kde ľudia investujú v prípade veľkej inflácie," vysvetlila riaditeľka Bond Reality, Daniela Danihel Rážová.

Prebudená výstavba v oblasti bytov ale vysoký dopyt zatiaľ neuspokojí. "Minimálne o 30 percent by sa mala zvýšiť stavebná výkonnosť, aby sme mohli hovoriť, že to bude mať nejaký dopad na výstavbu nových bytov na Slovensku," uviedol prezident NARKS, Ján Palenčár.

Optimálne nie sú ani vyhliadky. Tak ako predtým hamoval výstavbu kovid a pandemické opatrenia, tak teraz to budú inflačné tlaky a dosahy ruskej okupácie na Ukrajinu.

"Momentálne tieto projekty, ktoré sa začali stavať, majú problém s cenami stavebných materiálov, vôbec dostať sa napríklad k železu alebo postaviť to na čas," povedala Rážová.

"Nie je možné postaviť viac bytov kvôli dlhodobým povoľovacím procesom a nedostatku vhodných pozemkov na bytovú výstavbu," dodal Ján Palenčár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy