Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Explózia starej munície v Ostrave zabila jedného muža
Zdielať na

Explózia starej munície v Ostrave zabila jedného muža

OSTRAVA/ČESKO / Počas výkopových prác otriasla mestom explózia. Na mieste zomrel robotník, ďalší sa zranil. Policajti z okolitých bytov evakuovali desiatky ľudí. K výbuchu, pravdepodobne vojenskej munície, došlo v Ostrave.

Silná explózia, v blízkosti pomerne frekventovanej ulice, otriasla mestom krátko pred ôsmou hodinou ráno. Podľa jednej z policajných verzií, si zrejme pracovník, ktorý bol v dvojmetrovej jame myslel, že narazil na starú kanalizačnú rúru. Tú sa kotúčovou pílou pokúšal rozrezať a vtedy nastala explózia. 49-ročný muž bol na mieste mŕtvy. Ďalších dvoch robotníkov tlaková vlna odhodila o pár metrov ďalej. Jeden z nich skončil s ľahkými zraneniami v nemocnici.

"V súčasnej dobe, sú na mieste všetky zložky integrovaného záchranného systému a tiež strážnici mestskej polície. Na mieste sa už pyrotechnik nachádza a prebieha obhliadka tohto predmetu a zisťovanie, o čo sa vlastne konkrétne jedná," vysvetlila hovorkyňa ČP Ostrava, Eva Michalíková. Ulicu, ako aj príjazdové cesty, okamžite uzavreli a z okolitých budov evakuovali asi 50 ľudí. Česká polícia krátko popoludní potvrdila, že vybuchla stará vojenská munícia z druhej svetovej vojny. "Malo sa jednať o nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny, o priemere 12 centimetrov. Jednalo sa v podstate o leteckú bombu. Dohľadávame iniciátor, pretože nedošlo k úplnému výbuchu, ale iba k tzv. deflagrácii," dodal pyrotechnik Pavel Studenovský.

V tejto časti sú podobné nálezy munície časté

Na Ostravsko-Opavsku sa totiž počas druhej svetovej vojny, odohrala jedna z najväčších bitiek. Pozostatky bojov sa teda v tejto lokalite nachádzajú dodnes. Na území dnešného Slovenska, zase najničivejší letecký útok počas druhej svetovej vojny, zažili Nové Zámky, kde bombardovali železničnú stanicu. Muníciu tam nachádzajú dodnes. Pri výkopových prácach našli odistenú 250 kilogramovú bombu. Pyrotechnici ju zneškodnili na mieste. Obytné domy evakuovali v okruhu pol kilometra. "Asi po dvoch hodinách sa podarilo demontovať zápalku bomby, čím sa stala nefunkčná a podľa ich vyjadrení bezpečnou," dodala hovorkyňa KR PZ v Nitre, Viktória Borloková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy