Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Maďarsku je stále nižšia cena pohonných látok. Mnohé čerpacie stanice sú vypredané
Zdielať na

V Maďarsku je stále nižšia cena pohonných látok. Mnohé čerpacie stanice sú vypredané

MAĎARSKO / S vojnou na Ukrajine súvisia vysoké ceny pohonných hmôt. Problémy má celá Európa, s jednou výnimkou. V Maďarsku stále natankujete za relatívne prijateľné ceny, teda ak sa vám podarí natankovať. Mnohé čerpacie stanice totiž hlásia, že majú vypredané.

Zásoby pohonných hmôt, najmä nafty, sa na čerpacích staniciach v Maďarsku drasticky míňajú. Viaceré hlásia prechodný nedostatok. Tankovacie pištole, či reklamné tabule sú prelepené. Hnevá to nielen domácich, nemajú kde natankovať, ale aj majiteľov čerpacích staníc. Štát stanovil 480 forintov za liter základnej nafty a benzínu, čo je euro a 29 centov. "Novými nariadeniami sa zvýšia aj náklady na prepravu palív. A tieto čerpacie stanice nebudú vedieť zaplatiť," povedal člen predstavenstva Zväzu nezávislých čerpacích staníc Gépész Lászlo. 

Maďarská vláda rozhodla o ďalších opatreniach. "Úplne všetky vozidlá nad 7,5 tony a zahraničné motorové vozidlá nad 3,5 tony, môžu tankovať len pri veľkotlakových stojanoch a za trhovú cenu," uviedol minister vedúci úrad predsedu vlády Gergely Gulyás. 

Dôvodom je nárast nákladnej tranzitnej dopravy a palivovej turistiky. Vláda vyzvala čerpacie stanice, aby z dôvodu pružnosti dodávok kupovali pohonné látky výlučne od štátneho podniku MOL. Avšak k výpadkom zásobovania dochádza aj na ich čerpačkách. Majitelia čerpacích staníc si nevedia predstaviť, ako budú z toho istého stojana predávať naftu s rozdielnou cenou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy