Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusi by chceli vojnu aj na Slovensku, ukázal prieskum
Zdielať na

Rusi by chceli vojnu aj na Slovensku, ukázal prieskum

Archívna reportáž

MOSKVA/KYJEV / Ukrajinská organizácia "Active Group" s dlhoročnou tradíciou výskumov, ankiet a analýz vypracovala prieskum s niektorými zásadným zisteniami. Takmer 90 % Rusov toleruje a podporuje potencionálny útok na území Európskej únie, vrátane Slovenska.

Z prieskumu vyplýva, že 86,6 % Rusov toleruje a podporuje potenciálny útok na území Európskej únie, vrátane Poľska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Bulharska, Českej republiky, či Slovenska.

75,5 % Rusov schvaľuje myšlienku vojenskej invázie do ďalších krajín a verí, že by to malo byť Poľsko. Podľa respondentov ide o logické pokračovanie takzvanej „vojenskej špeciálnej operácie Ruskej federácie“.

Navyše podľa prieskumu 75 % respondentov v rôznej miere toleruje použitie jadrových zbraní ich vládou. Kým len 13,4 % Rusov má negatívny postoj k vojenskej invázii do iných krajín, 46 % respondentov si je úplne istých, že by ruská vláda mala zaútočiť na krajiny Európskej únie a 40,6 % ruských obyvateľov predpokladá prípustné rozšírenie vojenských akcií.

Tri krajiny, na ktoré sa podľa prieskumu zameria Rusko, sú Poľsko, pobaltské krajiny, medzi ktoré patrí Estónsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko. V prieskume mali respondenti možnosť vybrať si viacero krajín.

Proti použitiu jadrových zbraní je len 25 % Rusov

Len 25,5 % Rusov je ostro proti použitiu jadrových zbraní. Spomedzi opýtaných 40,3 % považuje jadrový útok za absolútne prijateľný a 34,3 % opýtaných takéto rozhodnutie ruských úradov do určitej miery podporí.

Ruská verejná mienka môže byť ukazovateľom potenciálnych krokov Kremľa pre svetové spoločenstvo.

„Všeobecný dojem z prieskumu je taký, že Rusi, ktorí súhlasili s komunikáciou s anketármi, sú agresívni nielen voči Ukrajine, ale aj voči Európskej únii. Respondenti po oboznámení sa s témou rozhovoru buď odmietajú komunikovať, alebo deklarujú svoju pripravenosť podporovať a schvaľovať ďalšie ruské vpády do iných krajín,“ komentuje Andriy Eremenko, zakladateľ výskumnej spoločnosti Active Group.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy