Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvé ambulancie pre malých utečencov z Ukrajiny riešia aj problém s očkovaním detí
Zdielať na

Prvé ambulancie pre malých utečencov z Ukrajiny riešia aj problém s očkovaním detí

ORAVA / Príchod utečencov z Ukrajiny prináša stále nové výzvy a otázky. Vyriešiť treba napríklad aj problém s očkovaním ukrajinských detí. Tamojší systém je totiž iný ako ten náš. Riešia to aj na Orave, kde vznikli dve detské ambulancie špeciálne určené pre deti z Ukrajiny.

Ambulancia v Dolnom Kubíne je prvou ambulanciou určenou len pre deti z Ukrajiny. "Ministerstvo zdravotníctva túto adresnú zdravotnú starostlivosť pre vojnových utečencov z Ukrajiny samozrejme vníma pozitívne," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

Ukrajinka Oľga chce, aby jej 6-ročná dcérka Máša navštevovala dolnokubínsku školu. Na základe rozhodnutia mesta dievčatko preto musí ísť na vstupnú zdravotnú prehliadku. Pokiaľ bude žiť v Dolnom Kubíne, vždy bude k pediatrovi chodiť len do tejto ambulancie.

"Na poliklinike dcéru vyšetrili, dostali sme číslo na lekára, na ktorého sa môžeme obrátiť," uviedla matka Máši. 

"V ambulancii sme ošetrili v Dolnom Kubíne dnes 19 detí," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja, Silvia Pekarčíková.

"Dnes bude distribuované usmernenie na postup pri kontrole, alebo preventívnej prehliadke detí z Ukrajiny," uviedol minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský.

Zdravotné karty sú už prichystané pre nových detských pacientov z Ukrajiny. Vstupné prehliadky sú dôležité najmä preto, že očkovanie našich detí nie je rovnaké s očkovaním ukrajinských deti.

"Súčasťou tejto prehliadky bude doočkovanie proti chýbajúcim ochoreniam, ktoré sú u nás povinné," vyjadril sa Vladimír Lengvarský. 

"Je veľmi dôležité, aby sme mali istotu, že ten ich zdravotný stav neohrozí deti v našich školách a škôlkach," uviedol primátor Dolného Kubína, Ján Prílepok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy