Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Premiér Heger sa stretol s pápežom Františkom. Pomodlili sa spolu za mier na Ukrajine
Zdielať na

Premiér Heger sa stretol s pápežom Františkom. Pomodlili sa spolu za mier na Ukrajine

VATIKÁN/BRATISLAVA / Nech sa zastaví vojna na Ukrajine a nech zvíťazí rokovanie, vyzýva pápež František, ktorý sa modlí za Ukrajinu, odsudzuje ruskú agresiu a zabíjanie nevinných. Ešte vo februári telefonoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským a na Ukrajinu vyslal dvoch svojich kardinálov. Vo Vatikáne sa stretol s pápežom náš premiér Eduard Heger.

​Pápež František v nedeľných modlitbách prosil: "V mene boha vás prosím, zastavte ten masaker, zastavte bombardovanie detských nemocníc a civilných cieľov. Je to barbarské a nemá to žiaden strategický dôvod," dodal. Zároveň vyzval všetky národy, aby pomohli utečencom. 

Premiér Eduard Heger potvrdil, že utečenci z Ukrajiny sú tou kľúčovou témou, o ktorej sa plánoval s pápežom Františkom rozprávať. "Ja som veľmi rád, že svätý otec veľmi jasne poukazuje na dôležitosť mieru. Vyzýva Vladimíra Putina, aby zastavil túto agresiu, v tomto sa celé Slovensko pridávame, ale aj celý vyspelý svet vidíme, že 141 krajín odsúdilo túto agresiu. Je dobré, že svet je takto jednotný a kiež by tá jednota rástla a zastavila by Vladimíra Putina úplne," povedal Heger. 

Slováci pôsobiaci vo Vatikáne vrúcne privítali premiéra v škole v Ríme. Išlo aj o neformálne debaty. Eduard Heger prišiel do Vatikánu aj so svojou manželkou. Obaja sú silne veriaci katolíci.

noviny.sk

Program premiéra Hegera a jeho manželky

Hegerova manželka sa stretla s pápežom v závere návštevy, toto stretnutie trvalo okolo 45 minút a to vrátanie odovzdávania darov. O 10:45 odovzdal premiér dar pápežovi a následne mal stretnutie so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom. Pre média sa premiér vyjadril okolo obeda. Edduard Heger absolvuje aj prehliadku Sixtínskej kaplnky, Baziliky svätého Petra aj hrobky svätého Petra. Navštívi aj slovenské veľvyslanectvo. 

Premiér po stretnutí s pápežom

Heger po stretnutí s pápežom Františkom uviedol, že každé stretnutie so Svätým otcom je plné nádeje. Podľa premiéra Svätý otec prináša odvahu všetkým veriacim. "Celá diskusia bola poznačená situáciou na Ukrajine. Rozprávali sme sa o tom, ako nájsť cestu, aby sme zastavili toto zlo na Ukrajine. Určite je to o tom, aby sme mobilizovali všetky možné kanály na zastavenie tohto zla, taktiež, aby sme zotrvali v nádeji, že sa nám to podarí," hovorí Heger. 

Heger sa modlil spolu so Svätým otcom 

Na záver stretnutia sa spolu pomodlili za mier na Ukrajine. "Som bol veľmi rád za to, taktiež som mu poďakoval za jeho návštevu na Slovensku, kde odzneli jeho silné posolstvá," dodal Heger. 

So štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom sa zaujímali, aká je stratégia Európy a Slovenska z hľadiska závislosti na ruskom plyne a rope. "Akú stratégiu máme na tie alternatívy, o ktorých sa dnes aj diskutuje," hovorí Heger. 

Premiér priniesol pápežovi dar v podobe zvonu 

Na bronzovom zvone je odliaty Cyril a Metod. "Zvon odlial mladý 22-ročný zvonár z Choče, ktorého som stretol, keď som bol na návšteve na východnom Slovensku. Tento zvon som mu priniesol ako dar, že keď bude znieť, nech prináša požehnanie do celého sveta," povedal Heger. 

Od pápeža dostal knihu modlitieb 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy