Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou žiadny výsledok nepriniesli. Moskva žiada kapituláciu, Kyjev to odmieta
Zdielať na

Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou žiadny výsledok nepriniesli. Moskva žiada kapituláciu, Kyjev to odmieta

TURECKO / V tureckej Antalyi sa vo štvrtok, 10.3. predpoludním uskutočnilo prvé stretnutie ukrajinského a ruského ministra zahraničia od začiatku ruského útoku na Ukrajinu. Ukrajinská strana už vopred avizovala, že si od neho veľa nesľubuje. Dmytro Kuleba po stretnutí vyhlásil, že prakticky žiaden pokrok nenastal.

Vytvorenie humanitárneho koridoru z mesta Mariupoľ a vyhlásenie dvadsaťštyri hodinového prímeria. To boli vraj hlavné ciele, ktoré chcel na rokovaní dosiahnuť ukrajinský minister zahraničia Kuleba.


"Bohužiaľ, ruský minister Lavrov nebol v pozícii, aby sa mohol k čomukoľvek zaviazať. Bude však návrhy tlmočiť tým, ktorí o nich rozhodujú," povedal ukrajinský minister zahraničia, Dmytro Kuleba. 

Stretnutie sa uskutočnilo za prítomnosti tureckého ministra zahraničia. Dmytro Kuleba ho označil za jednoduché a náročné naraz. Jednoduché preto, že ruský minister zahraničia pokračoval v tradičnej rétorike. Zložité preto, že sa snažil vyriešiť humanitárnu tragédiu.

"Hľadáme diplomatické riešenia. Kým sa však nenájdu, budeme brániť našu krajinu a našich obyvateľov pred ruskou agresiou," uviedol Kuleba.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii vyhlásil, že ďalšie štáty vraj Rusko napadnúť nechce.

"Neplánujeme útok na iné krajiny. Ani na Ukrajinu sme nezaútočili. Situácia na Ukrajine sa vyvinula tak, že predstavovala priame ohrozenie bezpečnosti Ruska. Dlhé roky sme o tom hovorili, ale nikto nás nepočúval," povedal Lavrov.

Zo zodpovednosti za ruskú inváziu obvinil Západ, ktorý podľa neho nútil Ukrajinu vybrať si medzi ním a Ruskom. Západ zároveň varoval pred vyzbrojovaním Ukrajiny. "Považujeme za nebezpečné zásobovanie Ukrajiny smrtiacimi zbraňami. Tie sú prenosné a môžu byť použité kdekoľvek," vyhlásil.

Obvinenia, že ruské jednotky zbombardovali funkčnú detskú nemocnicu odmietol

"Na stretnutí bezpečnostnej rady OSN sme už pred pár dňami informovali, že pôrodnica bola zabraná ukrajinskými radikálmi a neboli tam tehotné ženy, ani zdravotné sestry," doplnil Lavrov.

Sergej Lavrov ďalej nevylúčil, že by mohlo dôjsť k stretnutiu ruského prezidenta s ukrajinským.


"Prezident Putin kontakt neodmieta. Ide však o to, aby malo stretnutie konkrétny zmysel," povedal Lavrov.


Svetová jadrová vojna podľa Lavrova nehrozí

"Debatu o hrozbe jadrového konfliktu rozvírili ako je už zvykom predstavitelia západu, najmä Severoatlantickej aliancie," myslí si Lavrov.

Opäť navyše zopakoval obvinenia, že Spojené štáty vyvíjali na Ukrajine biologické zbrane. Zástupcovia Pentagonu ich neskôr zmietli zo stola. 

"Ruské obvinenia sú smiešne. Nie je na nich ani zrnko pravdy. Je to klasická ruská propaganda. Nevyvíjame žiadne biologické, či chemické zbrane na Ukrajine. To sa skrátka nedeje," povedal hovorca Pentagonu John Kirby.

Hoci sa rokovania skončili bez pokroku, ukrajinský minister zahraničia dal opakovane najavo, že Kyjev je pripravený ďalej rokovať, nie kapitulovať. "Opäť zdôrazňujem, že Ukrajina sa nevzdala, nevzdáva a ani nevzdá," dodal Lavrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy