Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia upozorňuje na nový hoax. Cieľ dezinformátorov je obrátiť verejnú mienku v prospech agresora z Ruska
Zdielať na

Polícia upozorňuje na nový hoax. Cieľ dezinformátorov je obrátiť verejnú mienku v prospech agresora z Ruska

SLOVENSKO/UKRAJINA / Šírenie naratívov o jadrových zbraniach na Ukrajine, fašistoch v ukrajinskej vláde či nebezpečných biologických laboratóriách, sa rozšírilo o novú tému. Ukrajinský muž sľubuje lámanie nôh v Prahe, v Brne i v Bratislave po príchode Ukrajincov z vojnových zón. Polícia upozorňuje na nový hoax.

"Čakajte týždeň, dva, tri - my si vás nájdeme, porozbíjame vám kosti, dolámeme kolená. Rozumiete? Vaše deti sa budú na to pozerať, uvidíte," povedal Ukrajinec Nikolay Virvan. Hnev Nikolaya Virvana má vo svojom príspevku opodstatnenie - poukazuje na to, ako šoférski špekulanti majú brať od utečencov nemalé peniaze. Na problém upozorňovala minulý týždeň aj TV JOJ. "Prichádzajúci ľudia sa chcú odviezť taxíkom a keď zavoláte na toto číslo, tak od Vás chcú 800 až 900 eur za cestu dlhú 200 kilometrov," povedal iránsky utečenec z Kyjeva ešte 3. marca. "Je to zverstvo, keď sa niekto dokáže správať takto neľudsky," povedal premiér Eduard Heger. 

"Robia si na tom biznis, ale oni nevedia cez čo sme si prešli, aké bombové útoky sú tam," uviedol iránsky utečenec. "Povedal som všetkým kompetentným aj ľuďom na hranici, aby sa pozerali a v prípade hneď aj prerušili niečo také," povedal Heger. 

Nikolayove video zdieľalo 11 000 ľudí a má viac ako 170 000 videní. "Video zdieľalo viacero facebookových účtov a využilo ho vo svoj prospech. Šírenie nenávisti medzi Slovákmi a Ukrajincami je totiž jedným z cieľov dezinformačnej scény. Ukrajinci pritom žijú na Slovensku už roky, pôsobia tu ako stavbári, lekári, učitelia či vodič," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Polícia uvádza, že cieľ dezinformátorov je obrátiť verejnú mienku v prospech agresora z Ruska. Momentálne nie sú svedkami žiadnej masovej trestnej činnosti zo strany Ukrajincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy