Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zápalné granáty v Ukrajine vyrábajú celé rodiny. Ženy šijú maskovacie siete
Zdielať na

Zápalné granáty v Ukrajine vyrábajú celé rodiny. Ženy šijú maskovacie siete

UŽHOROD / BRATISLAVA / Keď sa prejdete po parku v Užhorode, uvidíte jeden zápalný granát vedľa druhého. Už niekoľko dní a nocí ich vyrábajú celé rodiny. Ženy zasa menia pre vojakov rybárske siete na maskovacie.

Vrecia plné starších šiat, látky, ktoré ľudia doniesli z domu, či išli kúpiť a ktoré trhajú na presnú veľkosť a potom zapletajú do rybárskych sietí, ktoré sa sa tak menia na tie pre vojakov. "V Užhorode sa vytvárajú dobrovoľnícke miesta, kde sa znášajú potrebné veci pre celú Ukrajinu a vyrábajú sa maskovacie siete" povedal dobrovoľník v Užhorode Ruslan. 

Aj Ruslanova manželka pomáhala pri trhaní látok, ktoré ľudia z celého Zakarpatia nosia na určené miesta. A zatiaľ čo jedno miesto sa zmenilo na dielňu, park v Užhorode na zásobáreň po domácky vyrobených horľavých granátov. "Molotovov koktail je po domácky vyrobený zápalný ručný granát. Pozostáva z fľaše naplnenej benzínom, olejom či inou horľavinou. Do hrdla fľaše sa dáva zápalný knôt," uviedol koordinátor pomoci pre Ukrajinu Andrej. 

Pri príprave výbušnín materiál nechýba, horšie je to so sieťami. Aj keď sa podarilo pozháňať maskovacie siete, v Užhorode ženy vlastnoručne vyrábajú ďalšie a preto zháňajú rybárske siete s očkami 5x5 cm. Prosbu o rybárske site do televízie joj poslala aj dobrovoľníčka Notika Ďjačuk. "Dobrý deň, chceme pomôcť našim chlapcom. Veľmi by sme potrebovali rybárske siete s očkami 5x5 centimerov," povedala Dita. 

Pod slovom naši chlapci myslela vojakov, ktorí bojujú na fronte. Jedným z nich je aj Jura Gorodecky alebo spievajúci vojak, ktorého video dojíma každého, kto si ho pozrie. A doslova v ňom hovorí neplačte pre mňa, keď umriem na poli. Pričom práve odchádza do boja. Problém so sieťkami riešil aj Andrej, ktorý spolu s ukrajinským veľvyslanectvom zháňa materiál pre vojakov. Celú záležitosť vníma o to citlivejšie, že dnes sa jeho otec rozhodol vrátiť na Ukrajinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy