Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zelenskyj v príhovore k Európskemu parlamentu: Nikto nás nezlomí
Zdielať na

Zelenskyj v príhovore k Európskemu parlamentu: Nikto nás nezlomí

BRUSEL / Volodymyr Zelenskyj sa v utorok (1.3) pomocou videohovoru spojil s plénom europarlamentu a vyzval inštitúciu na pomoc Ukrajine v boji s Ruskou federáciou.

"Ukrajinci bojujú za hodnoty spoločné s Európou a za budúcnosť v nej. Nesmiete váhať s pomocou v bitke, ktorá by s ňou bola víťazná. Nasadzujeme život našich najlepších ľudí, aby sme sa mohli rovnať krajinám EÚ," uviedol prezident napadnutej krajiny a dodal, že pri ruských útokoch zomrelo aj 16 detí.

"Dokážte, že ste s nami. Dokážte, že nás nenecháte samých. Dokážte, že ste skutočnými Európanmi. Život vyhraje nad smrťou a svetlo nad temnotou," vyhlásil v dojímavom prejave sprevádzanom bujarým potleskom bruselského publika, ktoré sa zaplnilo najviac od začiatku pandémie.

Zelenskyj pred europarlamentom vystúpil na podporu žiadosti Ukrajiny o urýchlený vstup do spolku 27 krajín. Podpísal ju v pondelok a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila v jej prospech. Na nadchádzajúcom zasadnutí sa poslanci chystajú schváliť tvrdé sankcie voči Rusku a Bielorusku, pričom na pláne je aj diskusia o vstupe 44-miliónovej krajiny do Európskej únie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy