Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Britney Spears je slobodná! Súd jej vrátil svojprávnosť po trinástich rokoch
Zdielať na

Britney Spears je slobodná! Súd jej vrátil svojprávnosť po trinástich rokoch

Archívna reportáž

LOS ANGELES / Sudca v piatok oslobodil popovú hviezdu Britney Spears od kontroverzného právneho rozsudku, ktorý ovládal jej život vyše 13 rokov.

O správe, ktorá zásadným spôsobom mení život popovej hviezdy informoval The Guardian. Rozsudok predstavuje mimoriadne víťazstvo pre speváčku, ktorá roky bojovala za znovuzískanie nezávislosti, ktorú jej v roku 2008 odobrali súdnou cestou. Stratou svojprávnosti prišla o práva na základné rozhodnutia o financiách, kariére, no najmä o osobnom živote.

Rozhodnutie o zrušení opatrovníctva znamená, že Spearsová opäť prevezme kontrolu nad jej majetkom a už nebude musieť platiť státisíce tímu profesionálov a právnikov, ktorí doteraz dohliadali na jej záležitosti. "Opatrovníctvo osoby a majetku Britney Jean Spears je týmto ukončené," uviedla sudkyňa z Los Angeles Brenda Penny po polhodinovom vypočúvaní. Samotná Britney sa dnešného vypočúvania na súde nezúčastnila.

Fanúšikovia po oznámení verdiktu šaleli:

Nemenovaný zdroj z blízkosti speváčky sa ešte pred súdnym konaním vyjadril, že Britney sa cíti byť pripravená na spravodlivosť po tom, čo strávila 13 rokov svojho života pod extrémne obmedzujúcim opatrovníctvom. "Stále opakuje: 'Nemôžem uveriť, že sa to naozaj deje.' Myslím, že jej to dôjde až po vypočutí," priblížil zdroj emócie popovej hviezdy. Tá tento týždeň zverejnila na Instagrame aj veľavravný príspevok: "Tento týždeň bude pre mňa veľmi zaujímavý. V živote som sa za nič viac nemodlila". Zásadná zmena nastala tento rok v júni, keď Britney po prvýkrát na súde natvrdo obvinila svojich najbližších zo zneužívania moci, ktorú nad ňou mal ako opatrovník najmä jej otec, Jamie Spears. Ten sa onedlho nato dobrovoľne vzdal úlohy opatrovníka svojej staršej dcéry. Mal sa určiť nový, ale ako je po aktuálnom verdikte zrejmé, Britney ho už potrebovať nebude.

Britney len krátko po verdikte súdu zverejnila na Instagrame dve veľavravné vety: "Nemôžem tomu, do pekla, uveriť! Je to môj najlepší deň!" - 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears)

Opatrovníctvo pre Britney Spears bolo súdom nariadené pre speváčkine psychické problémy, ktoré vyvrcholili nechvalne známym nervovým zrútením v roku 2007, keď si oholila hlavu dohola. Nasledovalo niekoľko liečení na psychiatrii a napokon v roku 2008 odobratie svojprávnosti a stanovenie opatrovníka v osobe jej otca. Detaily jej života za ostatných 13 rokov, ktoré speváčka na súde popísala, boli desivé - od zákazu otehotnieť a nútenej antikoncepcii, cez podávanie psychofarmák, až po kontrolu nad jej financiami a v neposlednom rade - odobratie práv matky vtedy len 2- a 3-ročných synov.

Smutný prípad vyvolal medzinárodné protesty a podnietil širokú kontrolu mediálneho zaobchádzania so ženskými popovými hviezdami a nepriehľadného opatrovníckeho systému, ktorý postihuje milióny ľudí. Fanúšikovia, ktorí už roky organizujú demonštrácie #FreeBritney, ešte 29. septembra zablokovali ulicu pred budovou súdu v centre Los Angeles, aby sa zhromaždili na podporu ukončenia opatrovníctva a na večer naplánovali "párty za slobodu". Podobne to vyzeralo aj aktuálne, keď po vyhlásení verdiktu prepuklo pred súdom skutočne radostné šialenstvo. Podporu hnutiu prejavovali aj mnohé známe osobnosti, na čele so snúbencom Britney, Samom Ashgarim. Ten sa zrejme už onedlho stane jej manželom potom, čo ju pred pár týždňami požiadal o ruku. Stane sa to len vďaka tomu, že Britney opäť plne nadobudla svoje občianske, a napokon aj ľudské práva.

Britney zverejnila aj videjko zhromaždenia jej fanúšikov pred budovou súdu: "Bože, tak veľmi milujem mojich fanúšikov, to je šialené! Po celý deň budem už len plakať! Najlepší deň!" -

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy