Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otrávení turisti v Hurghade: Po konzumácii jedla v hoteli skončilo v nemocnici 50 hostí
Zdielať na

Otrávení turisti v Hurghade: Po konzumácii jedla v hoteli skončilo v nemocnici 50 hostí

EGYPT / Egyptský prokurátor nariadil zatknúť troch zamestnancov luxusného hotela v Hurghade na pobreží Červeného mora pre otravu. Po konzumácii jedla skončilo v nemocnici 50 hostí, sú medzi nimi aj štyria Česi. Úrady už dali hotel zavrieť, odvolali jeho riaditeľa a zrušili mu licenciu. Medzi zadržanými je aj hotelový šéfkuchár. Čelia obvineniam z ohrozenia životov turistov. Pritom sa Egypt snaží oživiť svoj cestovný ruch.

Egyptský denník Al-Ahram informoval, že sa jedná o päťhviezdičkový hotel AMC Royal, v ktorom bolo ubytovaných 600 hostí. Hotelový riaditeľ je podľa neho odvolaný na tri mesiace. Zariadenie okrem iného nedodržalo preventívne hygienické opatrenia proti koronavírusu, nariadené vládou."Problémy po konzumácii jedla malo 14 Estóncov, 29 Rusov a štyria Česi," uviedla agentúra AP. Hospitalizovaní museli byť cez víkend po večeri v letovisku Hurghada. Keď sa ich stav zlepšil, bola väčšina z nich z nemocnice prepustená. 

Bol zriadený osobitný výbor

Egyptské úrady nevylučujú, že hotel čaká za nedodržanie hygienických noriem finančný postih a možno aj odobratie licencie. Prokuratúra zriadila osobitný výbor a poverila ho odobratím vzoriek potravín z hotelovej kuchyne, mrazničiek a miest, kde sa potraviny pripravujú. Skúmať sa bude aj voda a výbor má výsledky vyšetrovania oznámiť čo najskôr. AP pripomína, že sa incident stal v čase, keď sa Egypt snaží oživiť cestovný ruch poznačený epidémiou koronavírusu. Úrady v Hurghade a v ďalšom letovisku Šarm aš-Šajchu totiž uvoľnili epidemické opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy