Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia na železničnom priecestí: Psychiatrička hovorí o pocitoch samovrahov
Zdielať na

Tragédia na železničnom priecestí: Psychiatrička hovorí o pocitoch samovrahov

PREŠOV / Pri zrážke s vlakom je šanca na prežitie minimálna a skôr náhodná. Ak aj človek prežije, s následkami žije po celý zvyšok života. Po psychickej stránke je to ťažké aj pre rušňovodičov, z ktorých sa stávajú vrahovia proti ich vôli.

"Samovraždy sú veľká záhada. Ten posledný moment a tá posledná kvapka, ktorá pretečie pohár je vždy neznáma, pretože ten človek nám to už nepovie," vysvetľuje psychiatrička Danica Caisová. Na jednom z frekventovaných železničných priecestí v Prešove, ktoré už z minulosti zdobia vence a kríže, došlo k zrážke vlaku so 60-ročnou ženou. Napriek vážnym devastačným zraneniam sa ju podarilo na mieste nešťastia oživiť, no svoj boj o život napokon v nemocnici prehrala. Okolnosti tragédie stále preveruje polícia.

Na železničnom priecestí už došlo k mnohým nešťastiam

"Aj jedno dievča raz prebiehalo cez koľajnice a zasekol sa jej v nich opätok," reagovala miestna obyvateľka. Práve pri tomto železničnom priecestí vyhasol nejeden ľudský život. Aj dva mesiace dozadu, koncom augusta, vstúpil do koľajiska pred prichádzajúci vlak 28-ročný muž. Miestni obyvatelia taktiež hovoria, že množstvo mladých ľudí chodí cez prieceste so slúchadlami. Je to veľmi nebezpečné a tento počin ich môže stáť život, nakoľko nemusia vnímať výstražné znamenie, že prichádza vlak.

​Renomovaná psychiatrička hovorí o ťažobe na duši, ktorú ľudia, ktorí sa rozhodnú odísť na druhý svet, dlhodobo pociťujú. Je podľa nej natoľko silná, že pud sebazáchovy ide do úzadia. "Tieto poruchy pudu sebazáchovy môžu byť rôznej intenzity. Tie najintenzívnejšie sú vlastne tie, ktoré vedú ľudí k tomu aby volili spôsob, ktorý ich rozhodne zabije. Sú aj poruchy pudu sebazáchovy, ktoré by sme nazvali "volaním o pomoc", teda pokusy o samovraždu. Vtedy sa človek napríklad zvykne poistiť, že ho niekto nájde. Kto sa ale rozhodne zomrieť na železničnom priecestí idúc proti vlaku, tak je rozhodnutý zomrieť," dodala Danica Caisová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy