Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na výnimočnom cintoríne v USA, kde je pochovaný J. F. Kennedy, náš štáb objavil hrob hrdinu zo Slovenska
Zdielať na

Na výnimočnom cintoríne v USA, kde je pochovaný J. F. Kennedy, náš štáb objavil hrob hrdinu zo Slovenska

USA/SLOVENSKO / Teraz vás zavedieme na jeden veľmi netradičný cintorín. Nachádza sa v americkom Washingtone a má gigantické rozmery. Je určený len pre vojakov a ich blízkych. Náš štáb však na ňom objavil aj hrob hrdinu zo Slovenska - Michala Stranka alebo v anglickej verzii jeho mena Michaela Stranka.

Arlingtonský cintorín patrí medzi najväčšie na svete

Nachádza sa tu asi 400-tisíc hrobov. Medzi nimi aj ľudí, ktorí pochádzali zo Slovenska. Pietne miesto sa rozpína na ploche väčšej ako 250 hektárov. Žiadne okázalosti tu však nenájdete. Iba jednoduché biele náhrobné kamene a zelený trávnatý koberec.

Najvýznamnejší Slovák vo Washingtone pochovaný na tom istom cintoríne ako John F. Kennedy

Medzi najznámejšie tu pochované osobnosti patrí prezident John Fitzgerald Kennedy, či prezident William Howard Taft. Okrem nich je tu pochovaných tisíce padlých vojakov, ale aj vojnových veteránov a ich najbližších príbuzných. Michal Strank je asi najvýznamnejší Slovák, ktorý leží pochovaný na tomto cintoríne. Veľmi výrazne ovplyvnil americké dejiny. 

Kto bol Michal Strank a aký bol pôvod jeho odvahy? 

Michal Strank emigroval zo Slovenska do Spojených štátov za svojim otcom. Tu narukoval a stal sa súčasťou americkej armády. Dostal sa do elitnej jednotky, ktorá pomohla Američanom vyhrať druhú svetovú vojnu. Bol jedným zo šiestich vojakov, ktorí vztýčili americkú vlajku po víťaznom boji na Japonskom ostrove Iwo Jima.

Seržant americkej námornej pechoty Michal Strank má svoju sochu aj pod ľubovnianskym hradom, je totiž rodákom z neďalekej rusínskej obce Jarabina. "Michal Strank sa tu narodil v roku 1919 a v roku 1922 emigroval spolu so svojou mamou za svojím otcom, ktorý už vlastne v Amerike bol a pracoval," poznamenala Lívia Kovalčíková, starostka obce Jarabina. 

V dedine sú na svojho rodáka hrdí

Majú ho na poštovej známke, na pohľadnici, v kancelárii starostky nájdete výtlačok amerických novín, kde sa o ňom písalo a majú aj vulkanicky piesok z ostrova Iwo Jima. "Aby sme mali aj my tu v Jarabine takú spomienku na to miesto, kde vlastne táto ikonická fotografia bola odfotená." hovorí Kovalčíková a taktiež zdôrazňuje: "Sme veľmi radi, že vlastne reprezentuje tú jarabinskú povahu, silu, odvahu." 

Nejeden vojak slovenského pôvodu v USA

Slovensko má s americkou armádou mnoho spoločného aj v súčasnosti. A to vďaka členstvu v Severoatlantickej aliancii. Za všetko pritom hovorí aj výcvik slovenských pilotov na stíhačky F16. Ani stretnúť amerických vojakov so slovenskými koreňmi však nemusí byť obyčajná náhoda. Tak, ako veliteľa čestnej stráže seržanta Veselého, ktorý má tiež slovenský pôvod. "Sa nám prihovoril po slovensky a povedal, že jeho otecko pochádza zo Stropkova a že jeho babička a dedko stále žijú v tomto meste," na záver dodáva Jaroslav Naď, Minister obrany SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy