Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko sa bráni kvótam pre utečencov. Rezort vnútra sa preto snaží pomáhať krajinám v prvej línii
Zdielať na

Slovensko sa bráni kvótam pre utečencov. Rezort vnútra sa preto snaží pomáhať krajinám v prvej línii

SAMOS, GRÉCKO / Minister vnútra Roman Mikulec navštívil novovybudovaný tábor pre utečencov na gréckom ostrove Samos. Je dlhý 12-tisíc metrov, zabezpečený dvojitým plotom, bezpečnostnými kamerami a magnetickými dverami. Jeho súčasťou je aj miesto, kde sú migranti, ktorých žiadosť o azyl bola zamietnutá.

Utečenecký tábor na ostrove Samos dokáže ubytovať až 4-tisíc ľudí. Z tohto počtu je takmer 2-tisíc čakateľov o azyl a zvyšné kapacity pokrývajú ľudia, ktorí sa musia vrátiť do Turecka. Minulý týždeň prišlo 44-tisíc utečencov, ktorí museli okamžite nastúpiť do preventívnej karantény. 

Slovensko, podľa Romana Mikulca aj naďalej odmieta povinné kvóty pri prerozdeľovaní migrantov. Ministerstvo vnútra chce byť ale solidárne a pomáhať krajinám v prvej línii. Roman Mikulec neprišiel na návštevu ostrova na prázdno. Manažérovi tábora odovzdal stomatologické kreslo pre tamojšieho zubára. 

"Jeden z problémov bola aj zubná starostlivosť. My sme už niekoľkokrát pomohli gréckej strane materiálnymi darmi ako sú deky, papuče a pyžamá," povedal Mikulec. Polovicu zo zatiaľ ubytovaných tvoria mladí muži, nájdu sa tu aj rodiny s deťmi. Rôzne národnosti, ktoré majú odlišné vierovyznanie či inú povahu, sú pre istotu rozdelení do separátnych sektorov, aby neprichádzali do konfliktu. "Tí, ktorí sú tu viac ako 20 dní majú právo opustiť tábor," povedal manažér utečeneckého tábora Dimitris Axiotis. 

Vo voľnom čase môžu hrať futbal alebo basketbal, môžu sa venovať aj prácam v záhrade. Zakázaný je alkohol aj drogy, v minulosti boli až dvojmesačné čakacie lehoty na schválenie o azyl. V súčasnosti budú utečenci čakať polroka, je to ovplyvnené aj počtom pracovníkov. "Momentálne Je ich tam viac ako samotných čakateľov. V tábore okopy pracuje 500 ľudí, medzi nich patrí aj polícia, strážna služba, administratívni pracovníci a ďalší," dodal Axiotis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy