Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové stíhačky pre ozbrojené sily už sú vo výrobe. Každého Slováka budú stáť 400 eur
Zdielať na

Nové stíhačky pre ozbrojené sily už sú vo výrobe. Každého Slováka budú stáť 400 eur

USA / Minister obrany Jaroslav Naď sa stretol s americkým ministrom Lloydom Austinom, dôvodom bola kúpa stíhačiek od americkej spoločnosti LockHeed Martin, ktoré sme kúpili pre naše ozbrojené sily.

Prvé slovenské F16 by na Slovensko priletieť už o dva roky a spolu s nimi aj nová posádka ich pilotov. Pandémia zasiahla aj jednu z najväčších fabrík na výrobu vojenských lietadiel. V tejto chvíli nie je úplne jasné, či sa dodávka strojov omešká alebo nie. "Môžem povedať, že aj táto spoločnosť eviduje problémy s dodávateľmi. Našej objednávky by sa to ale nemalo dotknúť," povedal Naď. 

Slovenské nadzvukové lietadlá sú momentálne jednou z priorít. Nové F16 sa už nachádzajú vo výrobe. Nákup za takmer dve miliardy eur bude pozostávať zo 14 bojových strojov. Nové americké F16 tak nahradia dosluhujúce MIG 29. "Mnoho ľudí dnes považuje F16 za zastaralé lietadlo. No nie je to pravda. Viac ako polovica vybavenia je v ňom absolútne nová," povedal viceprezident LockHeed Martin Randy Howard. 

"Jeho vnútro je už 21. storočie. Sú tam použité najmodernejšie technológie. Dostávame špičkovú leteckú techniku," povedal Tomáš Novotný, Ozbrojené sily SR. Jedna zo stíhačiek bude špeciálne o niečo viac, bude lietať s ministrovým vlastnoručným podpisom. "Podpis som dával na jednu zo súčiastok a nebude to nejakým spôsobom zmazané," uviedol Naď. 

Produkcia stíhačiek znamená pre Slovensko veľký krok, nejde len o výmenu lietadiel, ale aj o potvrdenie západného smerovania krajiny. Všetci Slováci za stíhačky zaplatia približne po 400 eur. Vyššia cena by sa ale mal vyvážiť dlhou životnosťou lietadiel. "Tá cena je adekvátna, pretože každý kus je ručná robota. Tu nie je žiadna sériová výroba, na tomto pracuje niekoľko desiatok ľudí," povedal Novotný. 

Prvé stroje poputujú na Slovensko vtedy, keď ich bude aspoň šesť. Na Slovensko s nimi preletia americkí piloti a tí stroje odovzdajú do užívania novovytvorenej slovenskej letke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy