Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oslavy Silvestra budú iné ako po minulé roky. Pozor na neodborné používane pyrotechniky
Zdielať na

Oslavy Silvestra budú iné ako po minulé roky. Pozor na neodborné používane pyrotechniky

SLOVENSKO / Oslavy Silvestra budú iné ako po minulé roky. Veľkolepé ohňostroje a masy ľudí na námestiach v centrách miest sú z dôvodu covid-opatrení nemožné. Stále je však v obchodoch dostupný predaj pyrotechniky.

Aj napriek tomu, že ohňostroj na Nový rok momentálne nezažijeme, niektorí obyvatelia Slovenska si ho aspoň v menšej miere budú snažiť vyrobiť podomácky sami. "Každoročne počas Silvestra a Nového roka hasiči evidujú výjazdy spôsobené neodborným používaním zábavnej pyrotechniky. HaZZ odporúča občanom rešpektovať viaceré opatrenia, nezapaľovať zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a v blízkosti tváre, opätovne pyrotechniku nezapaľovať, a to ani v prípade, že nevybuchla," hovorí hovorkyňa prezídia Zuzana Farkasová. 

Zapálená pyrotechnika by sa nemala vyhadzovať z okien, balkónov či terás, pretože môže vzniknúť požiar bytu, prípadne zaparkovaných áut. "Ochrana zdravia ľudí, ale aj zvierat by mala byť prvoradá," hovorí  zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Zvýšený počet volaní na tiesňovú linku vrátane výjazdov zaznamenávajú rok čo rok aj záchranári."K tým typickým zdravotným ťažkostiam patria často aj poranenia, ktoré sú spôsobené neodborným zachádzaním s pyrotechnikou a samozrejme alkohol," hovorí OS ZZS SR Alena Krčová.


Záchranári odporúčajú používať pyrotechniku, ktorá je certifikovaná, má návod v slovenskom alebo českom jazyku a nie je poškodená. "Pyrotechnika v žiadnom prípade nepatrí do rúk deťom a ani osobám pod vplyvom alkoholu," informuje Krčová. Pri ľahšej forme otravy alkoholom stačí pohyb na čerstvom vzduchu a kvalitný spánok"Ak je to ale ťažšia forma, kedy ten človek nereaguje, musíme naňho dozerať. Je dobré uložiť ho do bočnej stabilizovanej polohy. Je to dobré najmä pre to, aby sa neudusil zvratkami. Ak má sťažené dýchanie, treba volať na linku 155, operátor poradí aký bude ďalší postup," informuje Krčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy