Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rybári ťahajú z vody vianočných kaprov. Ako a kde ich budú predávať, zatiaľ ešte nikto nevie
Zdielať na

Rybári ťahajú z vody vianočných kaprov. Ako a kde ich budú predávať, zatiaľ ešte nikto nevie

OKRES MICHALOVCE / Rybári pri Iňačovciach v okrese Michalovce začali v týchto dňoch výlov kaprov, ktoré majú skončiť na štedrovečernom stole. Vyloviť z rybníka ich musia už teraz, aby sa vyhli mrazom a aby stihli tieto ryby pripraviť na predaj. Ten je však otázny, pretože predaj živých rýb závisí od vývoja korona opatrení.

Rybári vylovili už polovicu rybníkov. Zatiaľ hovoria o priemernej sezóne. "Vianočný kapor sa loví trojročný, zhruba od 2,5 kg do 3,5 kg. To je taká optimálna hmotnosť, je to mladá ryba a nie je tučná," hovorí vedúci strediska rybníky Iňačovce Peter Alexovič. 

Každý kus je pri triedení podrobený vizuálnej kontrole

Vianočný kapor musí byť v perfektnej kondícii. "Vidíte, že ryba je pekne nasadená, má svalovinu. Môže ísť pekne na vianočný stôl," tvrdí rybár Miroslav Borza. 

Rast nákladov neobišiel ani rybárov

Minuloročné ceny nie je možné udržať. Podobne to bude aj pri dovoze kaprov zo zahraničia. "Česi aj Maďari už dvihli cenu, čiže aj tu určite pôjde asi všetko hore," konštatuje Alexovič.

Podľa štatistík už nie sú pre Slovákov živé ryby vianočnou prioritou. Chovatelia musia pri najhoršom scenári dokonca rátať aj s alternatívou úplného zákazu predaja. "Každým rokom to klesá. Otázne vlastne bude, či sa vôbec bude robiť vianočná distribúcia kvôli tej koronakríze a tak," dodal Alexovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy