Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z vesmíru prichádzajú neznáme signály. Astronómovia veria, že je to nové spojenie
Zdielať na

Z vesmíru prichádzajú neznáme signály. Astronómovia veria, že je to nové spojenie

Archívna reportáž

Archívna reportáž: Spektrum Jána Mečiara

SYDNEY / Astronómovia v Sydney na univerzite zaznamenali od januára 2020 do septembra 2020 signály z vesmíru. Podľa ich zistení ide o doposiaľ neznáme signály zo stredu Mliečnej dráhy.

Vedci pod vedením Ziteng Wanga, hlavného autora novej štúdie a doktoranda na Fakulte fyziky  na Univerzite v Sydney, našli podivne blikajúci signál pomocou rádioteleskopu ASKAP CSIRO v západnej Austrálii, potom ho ešte overili vďaka pozorovanie teleskopu meerkat v Južnej Afrike. "Pri pohľade smerom k stredu Galaxie sme našli objekt ASKAP J173608.2-321635, pomenovaný podľa svojich súradníc. Tento objekt bol unikátny tým, že spočiatku bol neviditeľný, potom sa stal jasným, zdanlivo zanikol a potom sa znovu objavil. Toto správanie bolo celkom mimoriadne, " uviedli autori výskumu.

Podľa slov Wanga je tento objekt výnimočný svojim správaním a zmenami. Okrem toho, že má vysokú polarizáciu (Polarizácia je smer, v ktorom vlna osciluje. Svetelné vlny sú priečne polarizované, to znamená, že oscilujú v smeroch kolmých k smeru ich šírenia sa, pozn.red.) mení aj jas. "Až stokrát -⁠ pritom tieto zmeny sú zrejme úplne náhodné. Nikdy sme nič podobné nevideli," opísal Wang. 

Objekt nevedia identifikovať do známych štruktúr

Aj napriek netradičnému striedaniu jasnosti, poznáme niekoľko typov takýchto hviezd. Môžu to byť alebo pulzary, supernovy, alebo rýchle rádiové záblesky. Podľa štúdie pod taktovkou Ziteng Wanga nepatria tieto nové signály ani do jednej z nich. "Najskôr sme si mysleli, že by mohlo ísť o pulzar. Ale signály z tohto zdroja nezodpovedajú dátam, ktoré čakáme od týchto typov nebeských objektov, "povedal Wang. Jeho tím bude aj naďalej objekt sledovať a analyzovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy