Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ceny elektriny a plynu pôjdu drasticky hore, Európska únia hľadá riešenia
Zdielať na

Ceny elektriny a plynu pôjdu drasticky hore, Európska únia hľadá riešenia

BRATISLAVA / Slovákov v poslednej dobe straší dramatické zvýšenie energií, no ide o problém, ktorý postihuje celú Európu. Regulačný úrad proti tomu bojuje všetkými možnými prostriedkami, avšal už teraz je jasné, že nadchádzajúca zima lacná nebude.

Energetický kolaps a následné drastické zvyšovanie cien energií je viac než možný, ceny plynu na burzách poskočili o viac ako 250%. Regulačný úrad už dodávateľom tepla zaslal výzvu na poskytnutie podkladov o nákupe zemného plynu na ďalší rok a robí všetko pre to, aby ceny ostali na prijateľnej úrovni. "Ide nám o to, aby náklady, ktoré vstupujú do cenových konaní, boli čo najnižšie, a to sa týka elektriny aj plynu," prehlásil Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Táto horúca téma sa rieši aj na pôde Európskej Únie. Šéfovia rezortov hospodárstva sa stretli na summite v Slovinsku, ktoré jej momentálne predsedá. "Očakávam zásadnú diskusiu o cenách v energetickom sektore, ktoré vzrástli o viac ako 40%. Ide najmä o ceny elektriny a plynu, to nie je v poriadku pre naše hospodárstvo a našich občanov. Musíme to zvládnuť!" vyjadril sa tamojší minister hospodárstva, Jernej Vrtovec.

Slovensko je na schôdzi zastúpené Karolom Galekom, ktorý situáciu nevidí ružovo: "Budúci rok výdavky domácnosti práve na tieto energie stúpnu, a to možno aj dramatickým spôsobom." Štátny tajomník ministra hospodárstva sa tak stotožňuje s konsenzom expertov varujúcich pred výraznou energetickou krízou. Jednotlivé krajiny na hrozbu reagujú rôznymi spôsobmi, zatiaľ čo Veľká Británia sa snaží odvrátiť krach dodávateľov energií, naši severozápadní susedia sa podujali k ochrane spotrebiteľov s nižšími príjmami.

"Ak ide o menšie rodinné domy alebo domácnosti, ktoré plyn využívajú len na prikurovanie, zrejme pôjde o zvýšenie okolo 40-50 eur. Pre väčšie domy alebo rodiny využívajúce iba zemný plyn však môže ísť v roku 2022 o viac ako 100 eur," upozorňuje Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Konečné čísla regulačný úrad zvyčajne zverejňuje na jeseň, no tento rok pôjde o boj do posledného dňa. Už teraz je však jasné, že žiadne ľahké riešenia nás nečakajú a zvyšovanie cien je neodvratné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy