Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrela obrovská herecká legenda Jean-Paul Belmondo
Zdielať na

Zomrela obrovská herecká legenda Jean-Paul Belmondo

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Do hereckého neba odišla ďalšia legenda. Vo veku 88 rokov zomrel obľúbený francúzsky herec Jean-Paul Belmondo.

Obľúbený herec Jean-Paul Belmondo zomrel vo svojom dome v Paríži. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na právneho zástupcu velikána francúzskeho filmu, ktorého preslávili snímky Bláznivý Petříček či Muž z Ria. "Nejaký čas už bol hrozne unavený. Odišiel pokojne," uviedol právnik Michel Godest. Belmondo v roku 2001 utrpel mozgovú mŕtvicu, po ktorej čiastočne ochrnul.

Belmondo, fanúšikmi prezývaný Bébel, sa narodil 9. apríla 1933 na parížskom predmestí Neuilly-sur-Seine. Jeho 50-ročnú kariéru v roku 1959 odštartovala snímka francúzskej novej vlny Na konci s dychom od režiséra Jeana-Luca Godarda. Miláčikom niekoľkých generácií sa ale stal najmä vďaka filmom, v ktorých spojil akciu s humorom. V roku 2011 prevzal na festivale v Cannes čestnú Zlatú palmu za celoživotné dielo.

Hercovým posledným filmom je televízny dokument z roku 2015, ktorý približuje jeho úspešnú filmovú kariéru. Film Belmondo o Belmondovi je postavený na jeho rozhovoroch so synom Paulom v miestach, kde točil niektoré svoje najslávnejšie filmy. Na striebornom plátne sa naposledy objavil v roku 2008 v snímke Muž a jeho pes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy