Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí, podal žiadosť o podmienečné prepustenie
Zdielať na

Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí, podal žiadosť o podmienečné prepustenie

Archívna reportáž

OSLO / Nórsky súd prerokuje žiadosť o podmienečné prepustenie teroristu Andersa Behringa Berivika, ktorý pri atentátoch v roku 2011 zabil 77 ľudí.

Podľa agentúry Reuters to uviedla prokuratúra v nórskej metropole Oslo. 

Pravicový extrémista Breivik 22. júla 2011 najprv vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život 8 ľudí. Krátko na to postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. 

Anders Breivik dostal trest na 21 rokov vo väzení s možnosťou predlžovania na doživotie. Teraz, po desiatich rokoch vo väzení, má právo extrémista podať žiadosť o podmienečné prepustenie. 

"Prokuratúra v Osle žiadosť Breivika o predčasnom prepustení zamietla, čo znamená, že prípad pôjde na súd," uviedla podľa Reuters prokurátorka Hulda Karlsdottirová. "Hlavnou otázkou na súde bude či hrozí bezprostredné nebezpečie, že by Breivik svoje činy mohol zopakovať," doplnila prokurátorka. Podľa prokuratúry nebezpečie od Breivika aj naďalej pretrváva. "Podľa materiálov, ktoré sme dostali od ľudí z väzenskej služby, ktorí sú s Breivikom každý deň a podľa nového hodnotenia psychiatra, sme presvedčení, že riziko spáchania nového závažného zločinu zo strany Breivika stále existuje," dodala Karlsdottirová. 

Žiadosťou by sa mal súd zaoberať v kraji Telemark, kde je Breivik väznený s najvyššou ostrahou. Súd žiadosť obdržal a momentálne skúma všetky dokumenty. Dátum pojednávania ešte nebol stanovený. Oslovská prokuratúra chce, aby sa súdne jednanie uskutočnilo priamo vo väznici Skien. Breivikov obhajca Öystein Storrvik ale deníku Verdens Gang uviedol, že žiada o súd mimo priestory väznice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy