Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bieloruská polícia zadržala niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku, Ljaščeňu, ktorý vyjadril solidaritu s protestami
Zdielať na

Bieloruská polícia zadržala niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku, Ljaščeňu, ktorý vyjadril solidaritu s protestami

MINSK / Bieloruská polícia zadržala niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku, Ihara Ljaščeňu, ktorý vlani vyjadril solidaritu s protestami po sporných prezidentských voľbách vo svojej vlasti, odsúdil násilné potlačenie demonštrácií a neskôr rezignoval. S odvolaním sa na bieloruskú ľudskoprávnu organizáciu Vjasna o tom dnes informovala agentúra Interfax.

Bezpečnostné zložky o deň skôr vykonali domové prehliadky u Ljaščenu a ďalších zástupcov opozičnej platformy Schod, ktorá podľa opozičného televízneho kanálu Belsat vznikla ako alternatíva k provládnemu Všebieloruskému ľudovému zhromaždeniu, a ktorej cieľom je začať a uľahčiť dialóg medzi ľuďmi a úradmi.

Ljaščeňa ešte ako bieloruský veľvyslanec na Slovensku minulý rok v polovici augusta vystúpil proti násilnému rozohnaniu protestov, ktoré v jeho vlasti vypukli po sporných prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich opäť zvíťazil dlhoročný autoritársky vodca Alexander Lukašenko. Opozícia, Európska únia a niektoré ďalšie krajiny sa však domnievajú, že výsledky boli sfalšované, a že v skutočnosti zvíťazila opozičná kandidátka Svjatlana Cichanouská. Polícia proti demonštráciám brutálne zasiahla, desaťtisíce ľudí zatkla.

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na pokojné pochody, aby bolo ich hlasu dopriate sluchu," uviedol vtedy Ljaščeňa na videu a dodal, že ho šokoval zásah bezpečnostných zložiek, ktoré podľa neho oživili tradíciu sovietskej tajnej polície NKVD v " tolerantnom európskom Bielorusku 21. storočia ".

Niekoľko dní po svojom vystúpení veľvyslanec podal rezignáciu. V septembri bol zbavený diplomatickej hodnosti mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca kvôli tomu, že sa dopustil "rokovania znevažujúceho štátnu (diplomatickú) službu", napísal dnes Interfax. Kvôli čomu bol teraz zadržaný, zatiaľ nie je jasné. Podľa serveru televízie Belsat bezpečnostné zložky zadržali viac delegátov platformy Schod, ale niektoré už prepustili. Ljaščeňa zostáva vo väzbe.

Bieloruské úrady v poslednej dobe zvýšili tlak na mimovládne organizácie a nezávislé médiá v krajine - len v júli podnikli podľa organizácie Vjasna cez 200 razií v kanceláriách alebo domovoch aktivistov a novinárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy