Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kontrola zmrzlinárov: Až polovica dostala od hygienikov pokutu, zatiaľ nie priamo za kvalitu, ale za niečo iné
Zdielať na

Kontrola zmrzlinárov: Až polovica dostala od hygienikov pokutu, zatiaľ nie priamo za kvalitu, ale za niečo iné

KOMÁRNO / Hygienici celé leto pravidelne navštevujú zmrzlinárne. Nie že by boli takí maškrtní, ale musia prevádzky poctivo kontrolovať. Len v Komárňanskom okrese doteraz vyrubili pokuty vo výške 1200 eur. Našli pochybenia v evidencii vzoriek či v skladovaní.

"Malinu, jahodu, vanilku, všetky, keď je niekde stánok tak si najradšej dám," povedala jedna zo zákazníčok zmrzlinárne. Regionálny úrad verejného zdravotníctva sa v lete venuje prioritne zmrzlinárom. Teda predaju a výrobe nebalenej zmrzliny.

"Počas kontrol sa zameriavame na dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, dátumu spotreby minimálnej trvanlivosti, surovín a polotovarov," 
informovala regionálna hygienička Denisa Masárová. "Dnes zobrali odber 6 druhov zmrzliny, ktoré vyrábame každý deň čerstvé," konštatoval zmrzlinár Zija Ibraimi. Pozornosť venujú aj farbivám, dodržiavaniu chladového reťazca a dôležité je aj 48 hodinové uchovávanie vzoriek z každého druhu. "Každý deň máme ukladané vzorky, tam je 0,30 ml," vysvetlil zmrzlinár Zija Ibraimi. V komárňanskom okrese hygienici v tomto roku odhalili nedostatky v polovičke kontrolovaných prevádzok. "Bola predávaná aj dlhšie ako do 24 hodín. Nebola vedená evidencia, alebo neboli odložené vzorky zo všetkých druhov a nebolo dodržané skladovanie 48 hodín, bolo kratšie," informovala Denisa Masárová. "Najčastejšie nedostatky vlani sa týkali neodobratých a neodložených vzoriek, ale vyskytol sa aj znečistený povrch krytu mraziaceho zariadenia, ktorý bol miestami porastený plesňou," uviedol hovorca Úradu verejného zdravotníctva SR, Marek Eliáš. 

Náhodne odoberajú vzorky na chemické a mikrobiologické vyšetrenie, stery z pracovných plôch, ale aj rúk a odevov zamestnancov. "Ak by bolo vážne pochybenie, prevádzka sa zatvorí. Prevažuje výroba zmrzlín z práškov, chladenou cestou, ale nájdu sa ešte aj tou teplou cestou, že sú vyrábané," povedala regionálna hygienička. "Každý večer sa varí a na druhý deň sa to používa. Málokto varí zmrzlinu," povedal zmrzlinár Cömert Čako. Kým v roku 2017 na Slovensku zistili nedostatky u viac ako 27% prevádzok, vlani to bolo už len u 24%. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy