Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Nemecku tisíce injekčných striekačiek obsahovali namiesto vakcíny fyziologický roztok
Zdielať na

V Nemecku tisíce injekčných striekačiek obsahovali namiesto vakcíny fyziologický roztok

Archívna reportáž

NEMECKO / V okrese Friesland v Dolnom Sasku dostali tisícky ľudí namiesto vakcíny proti koronavírusu fyziologický roztok, píše server denníka Süddeutsche Zeitung. Pritom na začiatku to mala byť len drobná nehoda, ktorá sa ale vyšetrovaním rozrástla do rozsiahlej aféry.

V Dolnom Sasku možno tisíce ľudí namiesto účinnej vakcíny dostali injekciu fyziologického roztoku. Sestra, ktorá bola poverená prípravou očkovania, údajne vymenila jednotlivé dávky vakcín za roztok soli. 

Podľa doterajšieho vyšetrovania je zmarených viac ako 10 000 očkovaní. Počet prípadov sa však môže ešte zvýšiť. Prípadne chýbajúce očkovania by sa malo doočkovať čo najskôr. „Musíme zmierniť škody, aj keď nevieme, koľko ľudí je skutočne postihnutých,“ povedal okresný správca Frieslandu Sven Ambrosy. "Ide celkom o 8 557 ľudí, ktorí možno nie sú zaočkovaní, aj keď si myslia, že sú," uviedol Ambrosy. 

Vec sa stala známou už koncom apríla, vtedy sa jednalo o oveľa menší rozmer: Sestra vraj priznala, že namiesto vakcíny Biontech naplnila šesť injekčných striekačiek fyziologickým roztokom. Pri miešaní spadla injekčná liekovka s vakcínou, ktorú potom chcela zakryť. Polícia a prokuratúra prípad odvtedy vyšetruje.

Motív zmanipulovaného očkovania je nejasný.  Možným dôvodom konania zdravotnej sestry môže byť vyjadrenie kritiky voči vládnym opatreniam týkajúce sa pandémie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy