Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po celonočnom boji grécki hasiči zachránili Olympiu, boj s horúčavami pokračuje
Zdielať na

Po celonočnom boji grécki hasiči zachránili Olympiu, boj s horúčavami pokračuje

GRÉCKO / Lesné požiare, ktoré vyvolala vlna horúčav, naďalej spaľujú Grécko. Ohrozujú Olympiu, Atény, aj ostrov Eubója. Teplota v Grécku v stredu dosiahla 45 stupňov Celzia a podľa tamojších úradov krajina zažíva najhoršiu vlnu horúčav od roku 1987.

Jeden z požiarov pritom ohrozuje aj starovekú Olympiu - dejisko antických olympijských hier. Úrady museli evakuovať sedem okolitých dedín. Grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová dnes ráno uviedla, že pamiatku, podľa ktorej dostali meno olympijské hry, po celonočnom boji s živlom zachránili. "Stále vedieme titanický boj na mnohých frontoch," povedal námestník ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias počas brífingu pre agentúru Reuters, "nasledujúce dni budú ťažšie."

Ďalší veľký požiar, ktorý vypukol v utorok, pustoší lesy na ostrove Eubója. Požiar viedol k evakuácii obcí, pričom približne 90 ľudí z pláže evakuovali súkromné lode a pobrežná stráž. Na boj s ohňom na ostrove vyslali viac ako 160 hasičov, tri lietadlá, tri vrtuľníky, päť pozemných tímov a 57 vozidiel. Na ostrove Eubója, ktorý leží asi 100 kilometrov severne od Atén, bolo od utorka evakuovaných bezmála dvanásť dedín. Dnes boli nariadené ďalšie evakuácie, nie je ale jasné, koľko ľudí muselo utiecť. Z domovov ich vyhnali kostolné zvony bijúce na poplach pred blížiacimi sa plameňmi.

Hasiči dostali pod kontrolu aj lesné požiare, ktoré v utorok vypukli asi 20 kilometrov severne od Atén. Zo zasiahnutých obcí utiekli stovky ľudí, úrady zatiaľ neoznámili žiadne obete na životoch. Na mieste stále zasahujú záchranné jednotky. Podľa agentúry Reuters obyvateľom však bolo povedané, aby zostali vnútri, pretože nad mestom visel hustý oblak dymu, ktorý plnil vzduch škodlivými časticami a zápachom horenia.

"Zachránil som svojich domácich miláčikov, preto som zostal,“ povedal Reuters jeden z obyvateľov predmestia Atén Varympompi, Panagiotis, ktorý stál medzi spálenými autami a začiernenými borovicami. "Mám husiu kožu, keď o tom hovorím; všetky domy okolo mňa zhoreli, nič nezostalo.“

Podobné podmienky majú aj ďalšie krajiny v Stredomorí a na Balkáne - Turecko, Taliansko, Albánsko či Severné Macedónsko, ktoré tiež trápia požiare. Dym z požiarov v oblasti je podľa služby Európskej únie na monitorovanie atmosféry viditeľný aj na satelitných záberoch. V rámci programu civilnej obrany Európskej únie do Grécka dorazili francúzski hasiči, dve lietadlá z Cypru a počas dneška sa očakáva pristátie ďalších dvoch zo Švédska.

Grécki vedci tvrdia, že celková deštrukcia v dôsledku požiarov v Grécku za tri augustové dni presiahla 50% priemerne spálenej oblasti v krajine počas minulých rokov. Aténske observatórium uviedlo, že oheň od nedele do stredy pohltil 6-tisíc hektárov pôdy. Za celý minulý rok to bolo pritom 10 400 hektárov. Príčiny požiarov nie sú známe, podľa úradov sú za nimi najčastejšie ľudské chyby a neopatrnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy