Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do sídla ukrajinskej vlády vtrhol muž s granátom. Niektorí ľudia okolo neho chodili bez povšimnutia
Zdielať na

Do sídla ukrajinskej vlády vtrhol muž s granátom. Niektorí ľudia okolo neho chodili bez povšimnutia

Archívna reportáž

KYJEV / Polícia v Kyjeve zadržala muža, ktorý dnes s granátom v ruke vtrhol do sídla ukrajinskej vlády a hrozil jeho odpálením. S odkazom na hovorcu ministerstva vnútra o tom informujú tlačové agentúry. Útočník sa po vyjednávaní polícii vzdal a za svoje správanie sa ospravedlnil, incident sa obišiel bez výbuchu. Polícia medzitým potvrdila, že granát bol pravý a že mužovi hrozí až 15 rokov väzenia.

"Živý odtiaľto neodídem!" hrozil útočník v džínsoch a tričku v hale budovy, kde sa dožadoval odchodu prítomných ľudí. Incident natočil aktivista Ihor Bondarčuk z mimovládnej organizácie Stop korupcii, následne video zverejnil na Facebooku. Jeden z užívateľov útočníka spoznal, ako vojnového veterána.

Útok medzitým agentúre Interfax-Ukraina potvrdila Kyjevská polícia. Úrad vlády sa zdržal vyjadrenia s tým, že ide o záležitosť polície a ministerstva vnútra. Uistil však, že prípravy na zasadnutie vlády postupujú ako obvykle. Podľa agentúry Reuters nebolo hneď jasné, či na mieste bol premiér či ďalší ministri. Hovorkyňa premiéra sa odmietla vyjadriť.

Z budovy boli podľa televízie evakuovaní pracovníci, polícia začala s útočníkom vyjednávať.

"Teraz sa s tým mužom rokuje. Ak odmietne dobrovoľne ukončiť porušovanie zákona, polícia proti nemu uplatní opatrenia, s ktorými počíta zákon," uviedla Kyjevská polícia bez ďalších podrobností. Muža medzitým server Obozrevatel identifikoval ako Volodymyra Prochnyče, ktorý žije v okolí Kyjeva. Podľa serveru Strana.ua je to ženista, ktorý slúžil v dobrovoľníckom prápore Ajdar v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny.

Muž podľa užívateľov sociálnych sietí utrpel zranenia a je vojnovým invalidom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy