Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chorvátsky ostrov, ktorý si zamiloval slovenský spisovateľ a lekár
Zdielať na

Chorvátsky ostrov, ktorý si zamiloval slovenský spisovateľ a lekár

BRAČ / Obľúbená destinácia Slovákov, Chorvátsko, má vyše 1200 ostrovov. Náš štáb navštívil ostrov Brač, ktorý je najväčší v strednej Dalmácii a zároveň najvyšší v celom Chorvátsku. Hovorí sa, že tam žije viac ovcí než domácich. A faktom je, že tam žil a pracoval slovenský spisovateľ a lekár Martin Kukučín.

Najvyšší ostrov v Chorvátsku- Brač je známy nielen tyrkysovými plážami, či najznámejšou plážou sveta - Zlatni rat, no i kameňom, z ktorého je postavených niekoľko známych budov vo svete. "Viedenský parlament, Berlínsky Ríšsky snem či Biely dom vo Washingtone,“ konštatovala turistická sprievodkyňa Anita Birimiša. Na ostrove žijú ľudia viac z poľnohospodárstva než z turizmu. Ide najmä o olivový olej, ktorý tu vyrábajú z generácie na generáciu, víno, známe rakije.

Najviac ho zrejme preslávila jahňacina. "O Brači sa hovorí, že má viac jahniat a ovcí , než domácich obyvateľov," prezradila Anita Birimiša. 

Tých je 12 tisíc, ovcí vraj 2x viac. Slováci by však mali o Brači vedieť ešte jednu vec – a to, že tu žil , pracoval a písal aj náš lekár a spisovateľ v jednom - Martin Kukučín. A to v mestečku Selca, kde má aj bustu a pamätník. "Vo svojich dvoch románoch Dom v stráni a Mať volá opisuje príležitosti, lásky, obyčaje v tom čase, kedy žil na Brači. S domácimi zdieľal svoj osud," vysvetlil autor monografie o ostrove Brač, Robert Barilla. 

Aj preto je o ňom zmienka v monografii o ostrove Brač, ktorá vznikala 16 rokov, autor v nej zhrnul všetky tajomstvá ostrova a zberateľská bankovka s podobizňou Martina Kukučína a jeho o 20 rokov mladšej chorvátskej manželky je súčasťou monografie, ktorú plánujú vydať tento rok. A takáto povesť sa na ostrove o autorovi Rysavej jalovice, či Báčika z Chochoľova, traduje. "Martin Kukučín bol dobrý človek. Ľudia doteraz pamätajú svojho doktora Bencúra, ako človeka , ktorý im podal ruku, keď najviac potrebovali, tých chudobnejších liečil na svoje náklady, nosil im jedlo, pokiaľ nevyzdraveli," povedal viac Barilla. Rodák z Jasenova žil nielen pri Jadrane, no i v Južnej Amerike. Zomrel však v chorvátskej Slavónii v roku 1928.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy