Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
2 dni po ničivom tornáde južná Morava ďalej ráta škody
Zdielať na

2 dni po ničivom tornáde južná Morava ďalej ráta škody

JUŽNÁ MORAVA / Od hrôzostrašnej chvíle, kedy moravské obce iba kúsok od slovenských hraníc zasiahlo tornádo storočia, ubehlo 48 hodín. Nič tam už ale nie je ako predtým, hoci sa všetci snažia upratať svoje okolie a opraviť škody. Z nemocníc sa vracajú prví ošetrení pacienti a prichádzajú na miesta, ktoré ešte nedávno boli ich domovom.

Obce, ktorými sa prehnalo ničivé tornádo, sú stále spustošené. Do obce Hrušky, ktorá bola asi najviac postihnutá a väčšinu domov tornádo doslova rozmetalo po okolí, sa nedá dostať. Tie, čo ostali sú buď bez striech alebo s narušenou stabilitou. V oblasti sú statici, ktorí hodnotia stav rodinných domov a budov. Podľa odhadov je zatiaľ cez 60 domov, ktoré budú musieť zbúrať. No toto číslo porastie. Poškodených je asi 1200. Záchranné zložky tu sú od skorých ranných hodín. V celej lokalite nie je stále elektrina.

"Ešte stále demontujeme strechy a odvážame odpad," hovorí hasič zasahujúci na mieste.

O strechu nad hlavou, ako aj celý majetok prišiel aj pán Cyril z obce Mikulčice. Počas tornáda bol doma aj s manželkou a synom. Nechápali, čo sa deje. Mysleli si, že je koniec sveta.

"Všetko začalo lietať, sklo, to sa nedá ani opísať," hovorí pán Cyril.

oblastí neustále dodávajú základné potraviny, pitie, oblečenie, či plachty. Tieto veci už ľudia nemusia nosiť. Teraz potrebujú skôr stavebný materiál a množstvo tvrdých rúk. Na výzvy prišli stovky dobrovoľníkov nielen s takmer celých Čiech, ale aj zo Slovenska. Niektorí dokonca aj sami od seba.

Priamo v meste Hodonín pri odstraňovaní škôd pomáhajú aj hasiči z obcí Gajary, Závod, či Velké Leváre. Tí sa pasujú aj s ľuďmi z obce s rezaním stromov pri cyklotrase k ZOO alebo v chatovej oblasti. Priamo v obci pomáhali aj dobrovoľníci zo Skalice.

"Spojili sme sa s mestom Hodonín sami. Prišlo asi 30 ľudí autobusom," opisuje Richard Nimsch, starosta Velkých Levár.

Cesty do postihnutých oblasti sú ochromené. Pracuje sa tu s ťažkou technikou, po uliciach sú buď poškodené alebo dobrovoľnícke autá, sanitky, či hasičské auta ako aj výšková technika. Policajti preto usmerňujú dopravu a do oblastí púšťajú naozaj len tie najnutnejšie vozidlá. Podľa juhomoravskej polície žiadajú dobrovoľníkov, aby parkovali na vyhradených miestach. V poškodených oblastiach pomáha asi tisíc hasičov, 160 vojakov, takmer dvesto policajtov, ako aj dobrovoľníkov. Podľa ich slov nie je nikto nezvestný a počet obetí po včerajšom dni nestúpol. 

Pozrite si rozhovory s miestnymi obyvateľmi, vrátane dobrovoľných hasičov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy