Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NA VLASTNEJ KOŽI: Obyvatelia Lužíc opísali chvíle skazy vo svojej obci
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI: Obyvatelia Lužíc opísali chvíle skazy vo svojej obci

HODONÍNSKO / Stovky ľudí bez strechy nad hlavou, vyhlásený mimoriadny stav, päť obetí a desiatky zranených. Situácia na južnej Morave je veľmi vážna - 75 000 ľudí nemá elektrinu a sú odrezaní od sveta , aj dnes počas celého dňa pomáhali na viacerých miestach všetky záchranné zložky z rôznych kútov krajiny. Jednotlivé zóny sú hermeticky uzavreté a uzatvorený do 14:00j hodiny bol aj hraničný priechod na D2 Česka so Slovenskom.

"Bola normálna búrka. Potom začali padať krúpy, padali veľmi veľké. Potom začal fúkať vietor, všetci si mysleli, že ide vlak. Bol to strašný hukot. Bola som v hornom okne a po nebi lietali veci. Potom sa začali rozsypávať okná," opisuje skazu obyvateľa Lužíc. "Čo sa týka elektriny, boli tu elektrické drôty na stĺpoch a žiadne tu nie sú. Tu tá elektrina úplne zanikla. Nie, že by boli drôty poškodené, oni tu nie sú," dopĺňa obyvateľ Lužíc. 

"Na záchranu tu toho veľa neostalo," hovorí ďalší z obyvateľov. 

​Tornádo na južnej Morave sa stalo najtragickejším z celej Európy za ostatných 37 rokov. Zničilo domy, autá, kostol, školu, poštu, vinohrady, i domov seniorov. Okrem škôd na majetku si so sebou vzalo aj päť obetí. Jednou z nich je Slovenka. Osemnásť ľudí je aktuálne hospitalizovaných v břeclavskej nemocnici, ďalší piati sú vo veľmi vážnom stave na ARE a jednotke intenzívnej starostlivosti v Hodoníne. Stovky ľahko zranených s rôznymi druhmi poranení sa postupne nechávajú ošetrovať na chirurgii. "Videla som pani, ako ju viedli celú od krvi, autá sa kotúľali a potom začali horieť," hovorí obyvateľka Lužíc. 

"To číslo ešte nemusí byť konečné. Sú tu pacienti, ktorých sme ošetrili, ponechali na mieste, to môžu byť desiatky ďalších. Ľudia, ktorí boli v noci zranení a nevyhľadali našu pomoc, tak sa na nás obracajú teraz. ĽUdia sú zúfalí, nešťastní, plačú, sú pod obrovskou záťažou," uviedla hovorkyňa ZZS Juhomoravského kraja Michaela Bothová. 

Takto to vyzeralo deň po tornáde v obci Lužice:

​Hasiči sú v plnom nasadení, zaisťujú strechy a odstraňujú strechy. Množstvo domov bude zrovnaných so zemou. Škody sa šplhajú na milióny eur. Domy, ktoré majú na sebe nakreslený kríž, budú zrovnané so zemou. "Dopoludnia sme ukončili záchranné práce, udalosť sa preklápa do tzv. likvidačných prác... My sme dopoludnia mali nasadené USAR tímy, ktoré prehľadávali sutiny," uviedol pre TV JOJ hovorca HZS Juhomoravského kraja Jaroslav Mikoška. 

"Chodíme spoločne so statikmi, skúmame stav objektu, tam, kde ten stav je natoľko neuspokojivý, že sa tam nedá dôjsť ani pre osobné veci, tak ten objekt zabezpečíme tak, aby tam nikto neprišiel k úrazu. Bol tu vrtuľník s termovíziou. Sú tu kolegovia s dronmi, s termovíziami, takže prehľadávame najbližšie okolie," hovorí hovorca KR PZ Juhomoravského kraja Pavel Šváb. 

Útočníkom pre miestnych je aj telocvičňa, kde v prípade potreby môžu prespať. "My sme našťastie prespali u príbuzných, ktorí bývajú v inej časti Lužíc a ich to nepostihlo. Oni pozorovali to tornádo, ukazovali mi to na videu, zdvihol sa mi z toho žalúdok," opisuje svoje pocity jeden z obyvateľov Lužíc. 

K dispozícii im je aj krízový štáb a intervenčný tím v rámci psychologickej pomoci. "Okrem interventistov sú tu aj policajti, ktorí dohliadajú na to, aby do uzavretých oblastí nechodil nikto, kto na to nemá oprávnenie alebo závažný dôvod," dodal hovorca juhomoravských policajtov. 

Pozrite si zábery z obce Mikulčice, kde tornádo narobilo rovnako veľké škody:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy