Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pražskí policajti odhalili desiatky kilogramov ilegálnych mungo klíčkov. Inšpekcia varuje pred vážnymi chorobami či smrťou
Zdielať na

Pražskí policajti odhalili desiatky kilogramov ilegálnych mungo klíčkov. Inšpekcia varuje pred vážnymi chorobami či smrťou

PRAHA / V Prahe odhalili budovu, v ktorej ilegálne pestovali  mungo klíčky, používané v ázijskej kuchyni. Nájdených 120 kilogramov klíčkov bolo znehodnotených a prevádzkovateľ, ktorému hrozí pokuta, ich bude musieť zlikvidovať. V tlačových správach to oznámili pražskí policajti a Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI). Podľa inšpekcie boli klíčky pestované v nepovolenej prevádzke a v nevyhovujúcich hygienických podmienkach. Ľuďom by tak po konzumácii klíčkov mohli hroziť zdravotné ťažkosti.

Nepovolenú prevádzku policajti a inšpektori odhalili 17. júna v rodinnom dome v Prahe 4. Na mieste našli sudy s klíčkami fazule mungo, ktoré boli podľa polície  ďalej distribuované do jednej pražskej tržnice. "Všetky odhalené klíčky boli za pomoci potravinárskej farby znehodnotené a majiteľovi bola nariadená povinnosť ich likvidácie, čo bude musieť následne doložiť," povedal hovorca polície Jan Daněk.

Nedodržanie stanovených pestovateľských podmienok mungo klíčkov vytvára podľa SZPI riziko vzniku závažných ochorení, ktoré môžu viesť až k úmrtiu. "Pestovanie a výroba mungo klíčkov je mikrobiologicky rizikový proces. Preto prevádzky, v ktorých dochádza k naklíčeniu, musia byť schválené zo strany SZPI skôr, než začnú s produkciou klíčkov. Výrobca musí pred schválením výroby zo strany SZPI prejsť kontrolou a vyhovieť požiadavkam právnych predpisov. Ide najmä o splnenie špecifických mikrobiologických kritérií súvisiacich s pestovaním potraviny náchylnej ku kontaminácii baktériami, napr. Escherichia coli produkujúce shiga toxíny, " oznámil hovorca inšpekcie Pavel Kopřiva.

Nelegálna prevádzka patrila podľa SZPI pražskej firme Tuan Anh Pham, za ktorou podľa obchodného registra stojí podnikateľ vietnamského pôvodu. "Policajti na mieste kontroly stotožnili podozrivého tridsaťpäťročného muža, ktorý teraz bude riešený v správnom konaní, ktorý je v kompetencii Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie," uviedol Daněk. Podľa SZPI bola už v roku 2018 odhalená nelegálny sklad mungo klíčkov, za ktorou stála rovnaká firma. V dome, kde bola prevádzka teraz objavená, bol už skôr vydaný zákaz užívania daných priestorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy