Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
BioNTech podal prvým účastníkom experimentálnu vakcínu proti rakovine
Zdielať na

BioNTech podal prvým účastníkom experimentálnu vakcínu proti rakovine

Archívne video

EURÓPA / Farmaceutická spoločnosť BioNTech oficiálne začala podávať účastníkom experimentálnu vakcínu proti rakovine v novej fáze druhého klinického testovania.


Predklinické a skoršie klinické údaje preukázali, že vakcína je dostatočne bezpečná na to, aby mohla postupovať v rámci postupu klinického výskumu, uvádza portál Clinical Trials Arena. BioNTech teraz plánuje zmerať, ako dobre vakcína v kombinácii s liekom Libtayo funguje ako liečba závažných prípadov rakoviny kože - a to je veľká vec, pretože existuje nádej, že bude schopná liečiť pacientov, ktorí by boli predtým považovaní za pacientov v  terminálnom štádiu.


Rovnako ako vakcína proti COVID-19, ktorú spoločnosť BioNTech vyvinula v spolupráci so spoločnosťou Pfizer, sa  spolieha experimentálna vakcína proti rakovine na technológiu mRNA, ktorá učí imunitný systém pacienta, ako bojovať proti rakovine. Medzi testovaním vakcíny proti rakovine a vysoko infekčným vírusom však existujú určité kľúčové rozdiely.


Nemalo by zmysel testovať vakcínu na zdravých pacientoch a potom počkať, či sa u nich nakoniec vyvinie závažná rakovina. BioNTech skôr prijíma existujúcich pacientov s melanómom vo fáze tri alebo štyri a potom sleduje ich postup po naočkovaní.

"Našou víziou je využiť silu imunitného systému proti rakovine a infekčným chorobám,"
uviedol v tlačovej správe spoluzakladateľ spoločnosti BioNTech Özlem Türeci. "Dokázali sme demonštrovať potenciál mRNA vakcín pri riešení COVID-19. Nesmieme zabúdať, že rakovina je tiež globálnou hrozbou pre zdravie, ešte horšou ako súčasná pandémia," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy