Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako je to s úmrtiami na covid-19? Hlavný patológ predpokladá nárast v auguste
Zdielať na

Ako je to s úmrtiami na covid-19? Hlavný patológ predpokladá nárast v auguste

BRATISLAVA / V januári a februári bolo Slovensko krajinou, v ktorej zomieralo najviac ľudí na svete na pľúcnu formu ochorenia covid-19. Napriek tomu, že pandémia je u nás v súčasnosti na ústupe a v nemocniciach je oproti spomínaným mesiacom výrazne menej ľudí, v úmrtnosti stále patríme medzi najhorších.

Počet obetí pľúcnej formy ochorenia covid-19 už niekoľko týždňov počas jedného dňa neprekročil číslo 20. Napriek tomu nemáme dobré štatistiky.

Ba čo viac, stále v tomto ukazovateli v prepočte na počet obyvateľov patríme medzi najhoršie krajiny v Európe i vo svete. Dokazuje to aj porovnanie s okolitými krajinami.

"Rakúsko, čo sa týka počtu hospitalizovaných, je približne raz toľko, ako sme my. 7-dňový prírastok majú okolo 350  pacientov, ale počty úmrtí má na polovičnej úrovni. Česká republika má polovičné počty hospitalizovaných pacientov, a takisto približne polovičné počty úmrtí,"  skonštatoval hlavný patológ Michal Palkovič.

Je potrebné dodať, že reportovanie úmrtí je oneskorené. Približne o 2-3 týždne.  "Môžeme spätne hodnotiť hlavne máj. V porovnaní s aprílom boli síce pätinové počty úmrtí ale stále sa to číslo hýbalo na úrovni 351 úmrtí za mesiac," dodal Palkovič.


Dôvody, prečo má Slovensko toľko obetí aj v období, keď je druhá vlna pandémie na ústupe, je hneď niekoľko. "Ide to ruka v ruke s počtom hospitalizovaných," skonštatoval hlavný patológ.

"To, koľko my máme známych infekcií je veľmi podhodnotené. Množstvo ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom u nás sa asi ráta v miliónoch a nie v státisícoch,"  uviedol infektológ Peter Sabaka.

"Môže to byť vplyvom a stavom zdravotníctva. Trošku vyššie čísla ako by sme čakali," povedal dátový analytik Ivan Bošňák.


A faktom je, že v nemocniciach v posledných týždňoch pribúdajú pacienti nad 60 rokov. "Populácia nie je plne zaočkovaná, nie je chránená takže s tým môžeme rátať,"  vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Predchádzajúce slová potvrdzuje aj fakt, že medzi obeťami pľúcnej formy ochorenia covid -19 za posledné mesiace sú najmä ľudiavo veku nad 60 rokov. "Ak máte 2 dávky, máte signifikantne nižšiu šancu, že budete mať ťažký priebeh a násobne nižšiu šancu, že zomriete," uviedol odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.


Pokles úmrtí na pľúcnu formu ochorenia covid-19 v júni je zreteľný. Veď za prvých 18 dní tohto mesiaca bolo oznámených 133 obetí. Vo februári pribudlo toľko obetí za jediný deň. "Priemer za posledných 7-dní je 11. To určite pôjde na 3-4 úmrtia denne. Bude to výrazne nižšie," uviedol dátový analytik Bošňák.

"Potom sa nám pravdepodobne začnú prejavovať importované infekcie, a teda od polky júla predpokladám, že počty hospitalizovaných budú narastať, čo sa naplno prejaví v auguste,"  uviedol hlavný patológ Michal Palkovič.

Slovensko aktuálne už prekročilo hranicu 12 500 obetí pľúcnej formy ochorenia covid 19.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy