Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Poľsku v dôsledku požiaru zhorela časť dediny. O strechu nad hlavou prišli desiatky ľudí, medzi nimi aj Slováci
Zdielať na

V Poľsku v dôsledku požiaru zhorela časť dediny. O strechu nad hlavou prišli desiatky ľudí, medzi nimi aj Slováci

NOVÁ BELÁ/POĽSKO / Približne 20 kilometrov od slovenských hraníc, neďaleko známeho mesta Nový Targ, v sobotu, 19.júna, v neskorších hodinách vypukol požiar. Poliaci hovoria o jednom z najväčších požiarov v 21. storočí v Poľsku.

V sobotu, 19. júna, sa v jednej z hospodárskych budov zo zatiaľ nezistených príčin začal šíriť požiar. V dôsledku silného vetra a sucha sa rozšíril aj na okolité domy. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. 

Vzniknutý požiar si nevyžiadal žiadnu obeť, zranených bolo 9 osôb. Jedna zo zranených osôb, po tom ako skočila zo strechy domu, utrpela zranenia chrbtice. Podľa informácii TV JOJ Slovenku, ktorá utrpela šok previezli do nemocnice a je stabilizovaná. Na mieste zasahovalo 100 hasičských áut a vyše 500 hasičov. Záchranné a hasiace práce komplikoval fakt, že v Novej Belej je veľká časť domov drevená. Celková plocha, na ktorej bol požiar presiahla 1 hektár.Ľudia sa v panike snažili pred blížiacim sa ohňom povynášať z domu svoje najcennejšie veci. Ide o obec, v ktorej sa nachádza aj početná slovenská menšina, niektoré zo zasiahnutých domov patria Slovákom. Slovenský generálny konzul z Krakova Tomáš Kašaj, ktorý prišiel na miesto, ponúkol ako prístrešok pre tieto rodiny aj tzv. Slovenský dom, ktorý slúži ako kultúrna pamiatka. "Sme pripravení všetkými našimi dostupnými prostriedkami pomôcť," uviedol generálny konzul Kašaj. 

Na miesto na ďalší deň dorazil aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý prisľúbil finančnú aj materiálnu pomoc pri obnove budov. Okrem neho v Poľsku rozbehli niekoľko dobrovoľných zbierok pre pomoc ľuďom zasiahnutých požiarmi. Niektorí darovali oblečenie, potraviny, či peniaze. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy