Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Maďarsko je zmätené z nového Orbánovho zákona. Zo škôl môžu zmiznúť hry Shakespeara
Zdielať na

Maďarsko je zmätené z nového Orbánovho zákona. Zo škôl môžu zmiznúť hry Shakespeara

Archívne video

BUDAPEŠŤ / Kvôli novému zákonu by mohli zo školskej výučby v Maďarsku zmiznúť hry anglického klasika Williama Shakespeara alebo básne gréckej antickej autorky Sapfó, obávajú sa maďarskí vydavatelia. Podľa nadácie Thomson Reuters Foundation tiež upozorňujú, že smernica by mohli obmedziť predaj týchto diel v kníhkupectvách. Reagujú tak na maďarský zákon, ktorý medzi mladými ľuďmi do 18 rokov zakazuje šírenie materiálov zobrazujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia. Právna norma je novelou zákona, ktorý postihuje pedofíliu.

"V žiadnom prípade nesúhlasíme so zakrývaním pedofílie, ktorá je zločinom, a ani sexuálnej orientácie, čo je základné ľudské právo," uviedla tento týždeň vo vyhlásení asociácie maďarských vydavateľstiev a kníhkupcov (MKKE). "Zákaz sa môže dotknúť aj niekoľkých majstrovských diel svetovej a maďarskej literatúry, vrátane radu autorov, ktorí sú súčasťou učebného plánu na stredných školách," upozornila.

Konkrétne spomenula napríklad francúzskych básnikov Paul Verlaine, Arthura Rimbauda, ​​nemeckého prozaika Thomasa Manna či francúzskeho románopisca Marcela Prousta. Zo školských tried by mohli byť vykázané tiež verše o láske osôb rovnakého pohlavia v básňach Sapfó alebo príbehy o obliekaní odevov opačného pohlavia v Shakespearových hrách, domnieva sa organizácia.

Podľa asociácie je nový zákon vágny a nie je jasné, ako sa bude uplatňovať. Mohol by sa dotknúť čohokoľvek - od inzerátov až po učebnice. Zákon takisto odsúdili niektorí učitelia. "Ako môžete hovoriť o násilí voči homosexuálnemu študentovi, ak nemôžete povedať, že je normálne byť gayom?" upozornil Szabolcs Kincsem zo školských odborov PDSZ. "Ako máte chrániť dieťa proti šikanovaniu?" dodal.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na všeobecnú kritiku zákona reagoval vyhlásením, že sa kabinet nebude "ospravedlňovať za ochranu detí", píše Thomson Reuters Foundation. A dodáva, že na otázku týkajúcu sa objasnenia nového zákona vláda konzervatívneho premiéra Viktora Orbána zatiaľ nereagovala.

Maďarskí poslanci v utorok schválili návrh zákona, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce alebo propagujúci homosexualitu a zmenu pohlavia. Norma znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúcu sa sexuálnych menšín a aktivisti či skupiny na ochranu ľudských práv ju vnímajú ako diskriminačnú voči komunite LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb). Obsahuje tiež dodatky, ktoré zakazujú zobrazenie inej sexuálnej orientácie než je heterosexuálna a zmeny pohlavia v školských vzdelávacích programoch alebo vo filmoch a reklamách cielených na ľudí mladších ako 18 rokov. Podľa vlády je cieľom zákazu "zdravý telesný a duševný vývoj detí".

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen označila nový maďarský zákon za znepokojivý a uviedla, že EK vyhodnocuje, či smernica neporušuje právo Únie. "Nikto nesmie byť diskriminovaný na základe sexuálnej orientácie," uviedla šéfka komisie.

Zákon ostro kritizovali aktivisti v Maďarsku aj v zahraničí a prirovnávajú ho k ruskej právnej norme, ktorá v roku 2013 zakázala "propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov" medzi maloletými. V pondelok proti nemu protestovali pred budovou maďarského parlamentu tisíce ľudí.

Je to zatiaľ posledný krok Orbánovej vládnucej nacionalistickej strany Fidesz v oslovovaní konzervatívcov pred voľbami, ktoré sú naplánované na budúci rok, podotýka Thomson Reuters Foundation. Pripomína, že vláda v nedávnej minulosti zakázala adopcie detí homosexuálnymi pármi alebo zmeny údajov o pohlaví v osobných dokladoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy