Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dvaja najmocnejší muži planéty sa konečne stretli. Bidena s Putinom čaká niekoľko hodinové rokovanie
Zdielať na

Dvaja najmocnejší muži planéty sa konečne stretli. Bidena s Putinom čaká niekoľko hodinové rokovanie

ŽENEVA / Celý svet dnes upieral pozornosť na vilu z osemnásteho storočia vo švajčiarskej Ženeve. Práve v nej sa totiž konalo prvé stretnutie amerického prezidenta Bidena s jeho ruským náprotivkom Putinom.

Oboch lídrov privítal ako správny hostiteľ sám švajčiarsky prezident Parmelin.  "V mene švajčiarskej vlády Vás vítam v Ženeve, meste mieru," vyhlásil prezident Parmelin.

Analytici už vopred avizovali, že niekoľkohodinové rokovania nepovedú k významným posunom v americko-ruských vzťahoch, ktoré sú v poslednom období na bode mrazu. Joe Biden dorazil do Ženevy už v utorok. Vladimír Putin priletel až dnes krátko popoludní. Ešte pred ním nechali o sebe v Ženeve vedieť napríklad mieroví aktivisti či protiputinovskí demonštranti, v radoch ktorých zaujal Putinov dvojník.

O bezpečnosť prezidentov a stoviek členov ich teamov sa staralo vyše 4000 príslušníkov švajčiarskych bezpečnostných síl. Promenáda okolo Ženevského jazera sa zmenila na uzavretú zónu. Úrady miestnych obyvateľov vyzvali, aby obmedzili pohyb po Ženeve a ak môžu, zostali pracovať z domu. Prvé kolo rokovaní, pri ktorom prezidentom asistovali aj ministri zahraničia trvalo necelé dve hodiny. Druhé kolo, už v širšom formáte, asi hodinu. Prezidenti následne predstúpili pred novinárov samostatne.

"Rozhovory boli konštruktívne. Neboli nepriateľské. Obe strany preukázali snahu porozumieť si," povedal americký prezident Joe Biden.


Podľa Putina sa prezidenti dohodli na návrate ruského veľvyslanca do Washingtonu D.C. a amerického veľvyslanca do Moskvy. Zhodli sa aj na potrebe začať rokovania o kybernetickej bezpečnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy