Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dramatická záchrana života: Vodič skončil v jame. Hrudník mu prerazili zátarasy iba tri centimetre od srdca
Zdielať na

Dramatická záchrana života: Vodič skončil v jame. Hrudník mu prerazili zátarasy iba tri centimetre od srdca

PRAHA / Vodič zaspal za volantom a skončil v sedem metrovej jame. Hrudník mu prerazili zátarasy iba tri centimetre od srdca. Záchranári začali bojovať o jeho život.

"Došlo k obrovskej rane. Videli sme auto zapichnuté v hlbokej šesťmetrovej priekope," povedal záchranár Bronislav Dvořák. Bol na štyroch vojenských misiách, napríklad v Afganistane. Nič podobného ale podľa svojich slov záchranár Bronislav Dvořk nezažil.

"S takým zranením, ktoré som teraz videl som sa nikdy nestretol. Dva kusy zábradlia preleteli ľavou polovicou hrudníka v hornej časti a hasiči ustrihli nejakých 20-30 centimetrov, " opísal dramatickú záchranu.

Hasiči sú už poučení, akonáhle je cudzí predmet v tele zraneného, nesmú sa ho pokúšať vybrať. Vodiča prišpendlili k sedačke dve rúry z plota o priemere 5 centimetrov. To nemohol prežiť, hovorí si záchranár.

"Princíp týchto zranení je taký, že sa nič nemôže z nej vyberať. Po vyprostení som videl, že sa začína hýbať, dokonca rozhadzuje rukami," uviedol Dvořák. Začal boj o život s časom, na dne diery nemohol dostať muž adekvátnu starostlivosť, potreboval intenzívnu.

"Pacient bol v kritickom stave, takže po našom príchode, do desiatich minút bol na operačnej sále a tam je toto cudzie teleso vybrané. Pacient mal obrovské šťastie, pretože tie dve tyče šli okolo aorty," vysvetlil záchranár Dvořák. Zranený muž stále nemá vyhraté, teraz ho najviac ohrozujú infekcie. Inak sa mu darí úmerne dobre. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy