Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorvátsko už vie, čo bude vyžadovať aj od našich občanov, aby si pri Jadrane užili letnú dovolenku
Zdielať na

Chorvátsko už vie, čo bude vyžadovať aj od našich občanov, aby si pri Jadrane užili letnú dovolenku

SLOVENSKO/SVET / Viac ako rok sníva väčšina z nás o možnosti cestovať. Zlepšujúce sa epidemiologické podmienky naznačujú, že ten čas sa blíži. A podľa posledných správ by sme sa už v máji mohli dočkať. Otázkou len ostáva za akých podmienok sa do ktorých krajín budeme môcť vydať. Niektoré krajiny už oznámili, iné tak zrejme urobia čoskoro.

Mnohí nie, že plánujú, ale už majú naplánované dovolenky v zahraničí. Stačilo by do Česka, Rakúska či Chorvátska. Otázka je odkedy to bude možné a za akých podmienok. Povzbudzujúcou informáciou je, že sa ten dátum blíži. "Predbežný termín je 15. júna, kedy by sa COVID certifikáty mali spustiť," informuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Viaceré krajiny už dlhšie obdobie pracujú na rôznych formách vlastných certifikátov

"Naše ministerstvo zatiaľ hovorí o Európskom riešení, v prípade, že by to zlyhalo, tak sme pripravení rokovať o alternatívnych možnostiach," informuje Klus. Pri čakaní na spomínaný covid pass sa tí, ktorí to potrebujú zatiaľ môžu pri ceste do zahraničia preukazovať potvrdením o očkovaní. Ako už televízia JOJ vo svojom vysielaní rozoberala, tie sú na Slovensku väčšinou iba v Slovenčine a majú rôznu formu. "Každé potvrdenie obsahuje QR kód, budeme sa snažiť aby to bolo jednotným spôsobom, skúsime tam vložiť aj vetu, ktorá by bola zrozumiteľná aj pre anglicky hovoriacich," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí zatiaľ je tu ešte jedno riešenie, aj keď to je spoplatnené. "S týmito dokumentami, ktoré už sú vydané sa dá ísť na úrady regionálneho zdravotníctva a vyžiadať si medzinárodná očkovací preukaz," hovorí Klus. 

Tí, ktorí sa chystajú do Chorvátska budú potrebovať negatívny antigénový test

Ten by podľa posledných informácií, mal obsahovať ešte jeden údaj, inak naň Chorváti nebudú brať ohľad. "Akceptujú AG a PCR testy, ktoré sú v zozname schválených testov EÚ, takže keď človek nemá certifikát, ktorý uvádza výrobcu, bude musieť ísť do karantény na desať dní, končí dňom, kedy predložíte negatívny test," informuje hovorca Chorvátskeho cestovateľského združenia Andrej Matko. 

Aktuálne sa vyberajú miesta, kde by takéto testovacie miesta pre turistov mohli byť. "Budú za minimálnu cenu alebo zadarmo," informuje Matko.

Podobné požiadavky môžu mať aj ďalšie krajiny 


Podľa ministerstva zahraničných vecí, podobné požiadavky, aké bude mať na Slovákov Chorvátsko, môžu mať aj ďalšie krajiny. Aby sme po nadchádzajúcom lete a uvoľneniach, ktoré prinesie neskončili tak, ako pred rokom, keď sa ochorenie začalo viac šíriť, pripravujú sa jasné pravidlá cestovania aj u nás. "V tejto chvíli stále platí zákaz vycestovania za rekreáciou až do 28. mája. Na základe rokovania konzília vo štvrtok 13. mája by sa tento termín mohol posunúť, mohlo by to byť už od 15. mája umožnené," informuje Klus. 

Napriek zákazu, v predchádzajúcich mesiacoch i týždňoch Slováci do zahraničia cestovali. No tvrdili, že nie na dovolenku. Občas to boli kuriózne i veľmi zaujímavé dôvody. "Pokiaľ ide o aktivity mnohých Slovákov, ktorí hovoria, že potrebujú ísť na urgentné zubárske vyšetrenie do Hurgady, toto je tiež niečo, čo máme podchytené a snažíme sa tomu prispôsobiť v budúcnosti naše cestovné odporúčania, respektíve cestovný semafor," informuje Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy