Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jedna z najväčších tragédii Izraela sa stala v deň veľkého sviatku. Niekoľko desiatok ľudí zomrelo
Zdielať na

Jedna z najväčších tragédii Izraela sa stala v deň veľkého sviatku. Niekoľko desiatok ľudí zomrelo

IZRAEL / Tohtoročné náboženské oslavy skončili ako jedna z najväčších tragédii krajiny. V tlačenici na náboženských oslavách v severnom Izraeli zomrelo najmenej 44 ľudí a zhruba 150 utrpelo zranenia, z toho 50 ľudí bojuje vo vážnom stave o život.

Je to jedno z najhorších civilných nešťastí v Izraeli. Tlačenica vznikla počas osláv sviatku Lag ba-omer na hore Meron, na ktorých sa podľa agentúry AP zúčastnili desiatky tisíc ľudí, prevažne ultraortodoxných židov. Podľa svedkov aj záberov z miesta sa mnoho ľudí snažilo odísť z miesta cez úzky krytý priechod, keď na konci priechodu začali na seba na vlhkých kovových schodoch padať. Denník Haaretz citoval svedkov, ktorí uviedli, že ľuďom v rýchlom odchode bránili policajné barikády.

Médiá odhadujú, že tento rok sa na oslavách zišlo zhruba 100-tisíc ľudí. Riaditeľ záchrannej služby Hatzalah Eli Beer sa pre Armádne rádio vyjadril, že miesto bolo vybavené na zhruba štvrtinu z reálneho počtu účastníkov a počet obetí určil na skoro 40. Do piatka rána ďalšia záchranná služba Zaka stanovila počet obetí na 44. Hovorca záchrannej služby Magen David Adom Zaki Heller zase priblížil, že hospitalizovali 150 zranených ľudí, pričom šiesti z nich boli v kritickom stave. Armáda vyslala zdravotníkov a záchranné tímy s vrtuľníkmi, aby pomohli záchranárom na mieste.

Premiér Benjamin Netanjahu nazval udalosti v Merone „veľkou tragédiou“ a uviedol, že sa každý modlí za obete.

Lag ba-omer každý rok pritiahne desiatky tisíc ľudí, ktorí si chcú uctiť rabína Šim'ona bar Jochaja, mudrca a mystika z 2. storočia, ktorý je na hore Meron pochovaný. Davy ľudí si počas osláv zapaľujú vatry, modlia sa a tancujú. Tento rok boli oslavy prvým veľkým náboženským zhromaždením, ktoré sa uskutočnilo legálne po uvoľnení pandemických obmedzení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy