Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste s Borisom Beňom, predpoludním ho pustili z bratislavskej väznice
Zdielať na

Prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste s Borisom Beňom, predpoludním ho pustili z bratislavskej väznice

PEZINOK / Prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste s bývalým SIS-károm Borisom Beňom. Beňu previezli z väzby na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Krátko pred poludním ho prepustili z výkonu väzby, ktorú si vykonával v bratislavskom Justičnom paláci.

Beňa po opustení väznice poskytol krátke stanovisko pre TV JOJ. Ako povedal, cíti sa dobre a teší sa, že z väzby ide domov. Na otázku, čo vypovedá na svojho bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského uviedol, že v tomto štádiu vyšetrovania by sa rád nevyjadroval. Pčolinský pritom tvrdí, že výpovede Beňu sú výmyslom.

Prešli necelé dve hodiny a dohoda o vine a treste bola medzi kajúcnikom a prokurátorom na svete. Kedže pre príjmanie úplatku Beňovi hrozilo 3 - 8 rokov basy, obvinený očakával že dostane najnižší trest, teda tri roky znížene o jednu tretinu. Jeho obhajca po odchode z prokuratúry nevyvrátil informácie TVJOJ, že dohoda je uzatvorená na dva roky s podmienečným odkladom výkonu trestu na tri maximálne 5 rokov. Po opustení ÚŠP sa vrátil Beňa do budovy bratislavskej väznice, kde sa podrobil lekárskej prehliadke a následne bol prepustený.

"Môžem potvrdiť, že došlo k uzavretiu dohody o vine a treste, viac sa k tomu nebudem vyjadrovať," uviedol Beňov advokát Peter Kubina. Ako znie samotná dohoda, ale povedať nechcel. Dohodu o vine a treste bude musieť ešte odobriť sudca pre prípravné konanie.

Televízia JOJ kontaktovala pre získanie informácií aj špeciálnu prokuratúru, ktorá dohodu so stíhaným Beňom uzavrela. 

Boris Beňa bol ešte vlani námestníkom SIS, keď ho spolu s prezidentom polície Milanom Lučanským a ďalšími funkcionármi polície a SIS obvinila NAKA. Beňu koncom roka začali stíhať pre závažný zločin vydierania a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti. Beňa takmer okamžite začal s polícou spolupracovať, stál sa kajúcnikom a začal vypovedať o tom, ako sa nechal korumpovať podsvetím aj údajne veľkopodnikateľom Zoroslavom Kollárom. Okrem toho začal vypovedať aj proti svojmu šéfovi a priateľovi Vladimírovi Pčolinskému.

Riaditeľa SIS Pčolinského práve pre svedectvo Beňu NAKA v marci tohto roka zadržala, obvinila a drží vo väzbe. A práve pre významnú pomoc pri objasňovaní vyšetrovanej trestnej činnosti si Beňa od orgánov činných v trestnom konaní zabezpečil priaznivejšiu pozíciu v jeho vlastnom obvinení. Pre vydieranie podnikateľa s palivami mu hrozilo aj s jeho komplicmi až doživotie. 

Pred pár dňami TV JOJ informovala, že Beňovi skutok vydierania vyšetrovacie orgány prekvalifikovali na skutok prijímania úplatku. Aj to v sadzbe, z ktorej vôbec nemusí skončit vo výkone trestu, ale len v podmienke. A práve o to sa Beňova obhajoba snaží počas celého trestného konania a zrejme úspešne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy