Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zbohatlíci z Indie utekajú pred pandémiou koronavírusu. Aerolinky hovoria o absolútnom šialenstve
Zdielať na

Zbohatlíci z Indie utekajú pred pandémiou koronavírusu. Aerolinky hovoria o absolútnom šialenstve

MUMBAI / Indiou sa rozmahol zaujímavý paradox. Zatiaľ čo sa krajine nedarí bojovať s pandémiou koronavírusu, zbohatlíci z Indie vo veľkom cestujú do zahraničia.

Indovia si za lety do zahraničia musia výrazne priplatiť. Turisti z najpostihnutejšej krajiny sveta najčastejšie utekajú pred pandémiou do Spojených arabských emirátov či Veľkej Británie. Informuje o tom portál The Economic Times.

Pre porovnanie cien, siahajú jednosmerné komerčné lety z Bombaja do Dubaja tento víkend, až na 80 000 rupií (1 000 dolárov), čo je zhruba desaťnásobok bežnej sadzby.

Lístky na cestu z Dillí do Dubaja sa vyšplhali na viac ako 50 000 rupií, čo je päťnásobok bežnej úrovne.

Od nedele pritomvstúpilo do platnosti 10-dňové pozastavenie letov a neboli v ponuke žiadne letenky.

Hovorca Air Charter Service India, ktorá v krajine prevádzuje súkromné lety tvrdí, že záujem je "absolútne šialený". "Zajtra máme 12 letov smerujúcich do Dubaja a každý let je úplne plný," dodal hovorca.

Podobné slová potvrdzuje aj spoločnosť Enthrall Aviation, ktorá uvádza, že v "jeden deň dostala 80 otázok na let do Dubaja". "Na uspokojenie dopytu sme požiadali o ďalšie lietadlá zo zahraničia ... Prenájom 13-miestneho lietadla z Bombaja do Dubaja stojí 38 000 dolárov a prenájom šesťmiestneho lietadla 31 000 dolárov," uviedla spoločnosť pre agentúru AFP.

V piatok tiež vstúpil do platnosti zákaz príletov z Indie do Británie, s výnimkou britských a írskych občanov alebo štátnych príslušníkov tretích krajín s pobytom.

Cena jednosmerných letov z Bombaja alebo Dillí do Londýna bola v piatok od 100 000 do 150 000 rupií, čo je minimálne dvojnásobok obvyklej ceny pri rezervácii v krátkom čase.

Po celý uplynulý týždeň pritom v krajine umieralo vyše 2 000 ľudí denne, nemocnice sú vyťažené a personál vyčerpaný. V krajine je nedostatok kyslíka a niektoré rodiny sa snažia pre svojich blízkych obstarať kyslíkové bomby, voľné nemocničné lôžka alebo lieky na sociálnych sieťach. V ťažko zasiahnutej metropole Dillí, kde zomiera na covid-19 jeden človek každé štyri minúty, pacienti často márne čakajú na pomoc pred nemocnicami. Mŕtvi sa spaľujú aj na parkoviskách, v niektorých mestách je z nich vidieť oheň aj v noci.

Vláda tak čelí kritike, že prispela k zhoršeniu situácie tým, že trvala na pokračovaní miestnych volieb. Na predvolebných zhromaždeniach a v hlasovacích miestnostiach sa totiž často schádzajú davy ľudí. Vo štvrtok vstúpilo do záverečnej fázy hlasovanie v štáte Západné Bengálsko, kde sa pritom počet nakazených tiež zvyšuje rekordným tempom a kde zatiaľ neplatia žiadne uzávera. K urnám môže doraziť až osem miliónov ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy