Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusko vyhostí troch slovenských diplomatov. Opustiť krajinu majú do 5. mája
Zdielať na

Rusko vyhostí troch slovenských diplomatov. Opustiť krajinu majú do 5. mája

Archívne video

MOSKVA / Ruské ministerstvo zahraničia vyhosťuje troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v odvete za gesto solidarity medzi Bratislavou s Prahou.

Ruské ministerstvo zahraničia taktiež oznámilo, že vyhosťuje diplomatov z Estónska, Litvy a Lotyšska v odvete za to, že pobaltské krajiny vypovedali ruských diplomatov. Rusko si dnes predvolalo veľvyslancov daných krajín.

"Veľvyslanec Ľubomír Rehák bol informovaný, že ako opatrenie boli vyhlásení traja pracovníci slovenského veľvyslanectva v Moskve za personae non gratae. Bolo im povedané, aby opustili ruské územie do 5. mája 2021," cituje z vyhlásenia ruského rezortu zahraničia agentúra TASS.

"Toto rozhodnutie slovenských orgánov preukázať falošnú solidaritu s Českou republikou v jej provokatívnej protiruskej kampani poškodzuje tradične priateľské rusko-slovenské vzťahy a konštruktívnu bilaterálnu spoluprácu," dodalo ministerstvo zahraničia.

"Je to recipročný symetrický krok, ktorý beriem na vedomie," vyhlásil na spoločnom stretnutí s rezortným kolegom z Česka minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Zároveň podotkol, že slovenskí diplomati pracovali výlučne na základe dohovorov. "Želám si to, aby sa naše vzťahy s Ruskou federáciou boli založené na vzájomnom rešpekte a snahe na partnerskú spoluprácu," dodal Korčok.


Hoci náš minister zahraničia nezakrýval, že toto vyhostenie ovplyvní chod ambasády, jedným dychom dodal, že ide o situáciu, ktorú svet diplomacie pozná a vie sa s ňou vysporiadať. Český minister zahraničia podotkol, že česká vláda nepovažuje kauzu za uzavretú a stále rokuje s partnermi a spojencami. "V núdzi poznáš priateľa," ocenil český minister zahraničia reakciu Slovenska v rámci sporu, ktorý vedie Praha s Moskvou.

Bulharská stopa z Vrbětíc

Bulharsko upodozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi v bulharských skladoch zbrojára Emilijana Gebreva. Traja z nich boli už skôr obvinení, že sa obchodníka so zbraňami pokúsili otráviť nervovo paralytickou látkou novičok. Podľa televízie BNT o tom dnes informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová.

Zbrojári Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat tiež časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v českom muničnom skladu vo Vrběticiach.

Slovensko vyhostilo trojicu, ktorú spravodajské služby monitorovali dlhodobo


Slovensko sa rozhodlo pre vyhostenie troch ruských diplomatov pred týždňom vo štvrtok. Podľa slov šéfa rezortu obrany, vyhostenie trojice ruských diplomatov, nie je iba prejavom súdržnosti s Českou republikou. Ako ďalej uviedol, túto trojicu spravodajské služby monitorovali dlhodobo.

"Ja môžem potvrdiť, že vo všetkých prípadoch ide o jasné informácie, ktoré pochádzajú od našich aj od partnerských spojeneckých spravodajských služieb a na základe toho sme prijali konkrétne rozhodnutie. Ide o ľudí, ktorých aktivita bola nad rámec toho ako sú zaužívané pravidlá v medzinárodnom prostredí,"  uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.


Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že išlo o dvojicu civilných zamestnancov ruskej ambasády. Tým najvýznamnejším tretím vyhosteným ruským diplomatom je podľa zdroja Televízie JOJ plukovník Jurij Penkov, ktorý tu oficiálne pôsobil, ako vrchný obranný pridelenec ruskej armády. No podľa zistení spravodajských služieb v skutočnosti šéfoval tunajšej bunke ruskej spravodajskej supertajnej jednotky GRU. "Naše spravodajské zložky informovali o pôsobení, ktoré je nezlučiteľné s diplomatickou činnosťou na území SR," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


Na Slovensku momentálne pôsobia tri desiatky ruských diplomatov. Tých, ktorí Slovensko opustia v podstate vystredajú iní.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy