Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tradičná májová bryndza bude až v júni a zrejme aj zdražie. Ovečky sa pasú na zamrznutej tráve
Zdielať na

Tradičná májová bryndza bude až v júni a zrejme aj zdražie. Ovečky sa pasú na zamrznutej tráve

ORAVA / Naša tradičná májová bryndza bude až v júni a zrejme aj zdražie. Dôvodom má byť chladné počasie na severe Slovenska. Namiesto rozkvitnutých lúk sa ovce pasú na zamrznutej tráve a dojivosť mlieka preto klesla takmer o polovicu.

 "Je to zhruba 340 oviec a dávajú 150 litrov mlieka. Je to málo. Príde dobrá paša, malo by to byť cez 300 litrov," uviedol člen SPDP Liptovská Lužná Štefan Črep. 

"Sme v sklze tisíc litrov mlieka za dva týždne," hovorí predseda družstva Liptovská Lužná. 

V Liptovskej Lúžnej pod zasneženými štítmi Nízkych Tatier sa ešte nestalo, aby takto neskoro vyháňali ovce. Museli čakať, kým vyrastie tráva. Dovtedy ovce kŕmili suchým senom, čo išlo do peňazí. "Za posledných 15 rokov je to najneskoršie vyháňanie oviec, aké sme kedy mali," hovorí predseda družstva. "Boli obdobia, kde sme už 28. marca vyháňali ovečky," hovorí člen družstva Štefan Črep. 

Májová bryndza na severných salašoch nebude začiatkom mája ako bývalo zvykom. "V máji, čo sa nadojí mliečko ešte sedem dní musí zrieť až potom sa z neho narobí bryndza," dodal Črep. "Oproti vlaňajšku sme dva týždne v sklze, takže ani tej májovej bryndze v máji nebudeme mať," dodáva predseda družstva v Liptovskej Lužnej. 

Takže ešte v júni si budeme môcť pochutiť na májovej bryndzi. "Tá cena možno v niektorých prípadoch bude o niečo vyššia, lebo chovateľom sa zvýšili vstupné náklady," uviedol riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský. 

Toto biele zlato, probiotická bomba, podľa odborníkov zvyšuje imunitu. "Má veľmi priaznivé účinky ako prevencia proti koronavírusu a je to celosvetovo dokázané vedcami, že baktérie mliečneho kvasenia majú priaznivý dopad a efekt pri boji s koronavírusom," dodal Reľovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy