Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Česko plánuje ďalšie zníženie počtu diplomatov ruského veľvyslanectva v Prahe
Zdielať na

Česko plánuje ďalšie zníženie počtu diplomatov ruského veľvyslanectva v Prahe

PRAHA / Česká republika zastropuje a tým pádom zníži počet diplomatov na ruskom veľvyslanectve v Prahe podľa súčasného stavu na českej ambasáde v Moskve. Rozhodnutie je platné od dnes, Rusko má na stiahnutie pracovníkov čas do konca mája. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister zahraničia Jakub Kulhánek (ČSSD).

"Išlo by o zhruba šesťdesiat ľudí," povedal Kulhánek serveru Lidovky.cz. Kulhánek o českom postupe informoval ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského v stredu podvečer. Hovorca ruskej diplomacie Marija Zacharovová podľa agentúry TASS potom vyhlásila, že ultimatívny tón vo vzťahu k Rusku je neprípustný. Oznámila pritom, že rozhovor s českým veľvyslancom v Moskve bude pokračovať vo štvrtok.

Diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom začala v sobotu. Česko v nadväznosti na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticích na Zlínsku v roku 2014 podozriví dvaja agenti ruskej vojenskej tajnej služby GRU, vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby. Rusko v odvetnom kroku vyhostilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Už včera Rusko reagovalo tak, že mu nikto nebude dávať ultimatívne požiadavky a defacto sa Česku vysmialo.  Hovorca Kremľa dokonca odkázal, aby si Česi tento štýl rokovania nechalo pre komunikáciu v NATO. Prezident Putin vo svojom prejave pred poslancami a senátormi varoval pred prekročením neprekročiteľnej línie, pretože Rusko podľa toho bude reagovať, aj keď to nebolo priamo adresované Čechom, ale Západu ako takému. Dnes ráno si ruské ministerstvo zahraničia pozvalo veľvyslanca Pivonku, výsledky rokovaní zatiaľ nepoznáme. 

"Je to jednoducho prázdna požiadavka. To nemá nič spoločné s ničím, čo súvisí so zdravým rozumom, pragmatizmom a diplomaciou, to je isté. Na objednávke sa pracuje, pretože nie je možné vysvetliť logiku takéhoto konania," poznamenala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničnách vecí Maria Zakharova.

Hovorca Kremľa Dimitry Peskov nazval manévre s diplomatmi za "hystériu" zo strany Česka zároveň nalieha, aby "diplomati dostali príležitosť formulovať svoje stanoviská". Informovala agentúra TASS.

Za Česko sa už postavila celá Európska únia vyhlásením o podpore krokov vyšetrovateľov a vyhostenie diplomatov. Česi ale očakávajú konkrétne kroky v podobe odvolania diplomatov z ruských veľvyslanectiev v jej krajinách. 

Kulhánek, ktorý bol do čela českej diplomacie menovaný v stredu, zopakoval, že fungovanie českej ambasády v Rusku je paralyzované. Na stredajšom rokovaní s veľvyslancom vyjadril protest proti postupu a neprimeranej reakcii Ruskej federácie. "Vzhľadom k rozdielu vo veľkosti našich ambasád vyhostenie 18 ruských spravodajcov ničím neohrozuje normálne fungovanie ruskej ambasády v Prahe. Protireakcie ruskej strany vyhostiť 20 našich diplomatov vrátane zástupcu veľvyslanca bola však neprimeraná a de facto paralyzovala fungovania našej ambasády," povedal Kulhánek.

Podľa informácií Českého rozhlasu mala ruská ambasáda pred vyhostením časti pracovníkov približne 120 zamestnancov, z toho 43 diplomatov. Medzitým v Moskve sa aktuálne má nachádzať 5 diplomatov.

Na ultimáte do dnešného poludnia panuje podľa Kulhánka zhoda medzi ním, prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Andrejom Babišom (ANO).

Medzitým sa v Česku na ruskej ambasáde rozmiestnili policajní ťažkoodenci spolu s monitorovacím vozidlom. Podľa vyjadrení polície "reagujú na aktuálnu situáciu". Bližšie detaily nie sú známe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy