Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Havária Airbusu A330 bude stáť poisťovne milióny!
Zdielať na
Zahraničie

Havária Airbusu A330 bude stáť poisťovne milióny!

Zdroj: Dr. Wendy T. L./ilustračné

Rodina jednej obete má nárok na minimálnu sumu zhruba 110.000 eur

"Táto nehoda má veľký dopad na trh leteckého poistenia," uviedol Patrick de La Morinerie z poisťovne Axa, ktorá vedie skupinu poisťovateľov, odškodňujúcich pozostalých.

Na vyplatení poistného sa podieľa približne 15 medzinárodných poisťovacích spoločností, vrátane Allianzu či American International Group (AIG).

"Je jasné, že vzhľadom na počet obetí a európskeho prepravcu pôjde o podstatnú sumu," povedal Stephen Riley, predstaviteľ ďalšej dotknutej poisťovne Global Aerospace Underwriting Managers.

Podľa Rileyho pôjde o najväčšiu položku pre poistný trh od leteckej katastrofy v roku 2001, keď sa v New Yorku zrútilo lietadlo spoločnosti American Airlines. Vtedy zahynulo 265 ľudí a náklady poisťovní dosiahli zhruba 600 miliónov dolárov (432 miliónov eur).

De La Morinerie a Riley sa zhodujú, že je zatiaľ príliš skoro odhadovať celkovú sumu nákladov, britský denník Insurance Day však priniesol špekulácie o sumách medzi 350 až 700 miliónmi dolárov (252 - 504 miliónov eur).

Veľkú časť z poistného bude tvoriť odškodnenie pozostalých 216 pasažierov, ktorí pochádzali z 32 krajín. Rodina jednej obete má pritom nárok na minimálnu sumu zhruba 110.000 eur. Kompenzačné platby pri nehode lietadla Air France sú však takmer vždy vyššie než je minimum.

Poisťovne rokujú o vyplatení peňazí s rodinnými príslušníkmi alebo ich zástupcami. Konečná výška odškodného pre jednotlivých pozostalých pritom závisí najmä od príjmov obete a dostupného sociálneho zabezpečenia rodinných príslušníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy