Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko rozmiestňuje vojská okolo hraníc s Ukrajinou, podľa hovorcu Kremľa by to nemalo nikoho znepokojovať
Zdielať na

Rusko rozmiestňuje vojská okolo hraníc s Ukrajinou, podľa hovorcu Kremľa by to nemalo nikoho znepokojovať

UKRAJINA / Rozmiestňovanie ruských vojsk poblíž ukrajinského územia znepokojuje Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO). Moskva zároveň vyslala smerom k NATO varovný signál pred poskytnutím akejkoľvek vojenskej pomoci Ukrajine. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ak by NATO podala Ukrajine "pomocnú ruku", Rusko prijme "ďalšie opatrenia". Okrem toho obvinil ukrajinské sily s organizovania "provokácií" na východe Ukrajiny, kde sa krehké prímerie porušuje prakticky denne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, ktorému v piatkovom telefonáte vyslovil podporu aj americký prezident Joe Biden, poznamenal, že "vojenské cvičenia a možné provokácie pozdĺž hranice sú tradičné ruské hry". Nadviazal naňho minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý pre BBC povedal, že ruská armáda sa zhromažďuje na troch miestach - na severnej hranici medzi Ukrajinou a Ruskom, pozdĺž východnej hranice a "tiež na nelegálne okupovanom Kryme".

Pozrite si zábery priamo z miesta bojiska v Donecku. Armádni príslušníci sa vyjadrujú ku konfliktu:

Kuleba zároveň zdôraznil, že Ukrajina sa neusiluje o žiadnu eskaláciu napätia. "Nepotrebujeme vojnu," podotkol. Podľa ukrajinskej strany sa pozdĺž východnej hranice s Ruskom a na Kryme nachádza asi 20 až 25-tisíc vojakov. Ruskí predstavitelia to dosiaľ nepotvrdili ani neposkytli žiadne presné čísla.

Podľa Peskova by pohyb ruskej armády nemal nikoho znepokojovať a pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu. "Ruská federácia presúva svoje ozbrojené sily na svojom území podľa vlastného uváženia," dodal hovorca Kremľa.

Kompletné vyjadrenia strany USA a Ruska si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy