Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Havária Air France bude možno najdrahšou za 8 rokov
Zdielať na
Zahraničie

Havária Air France bude možno najdrahšou za 8 rokov

Príbuzní obetí môžu získať počiatočnú platbu vo výške 24.000 USD za každú obeť nešťastia

Ako povedal Patrick de La Morinerie, ktorý má na starosti sektor letectva vo francúzskej poisťovacej spoločnosti Axa, rodiny obetí majú nárok na sumu minimálne 150.000 USD (106.367,89 eura) za každého cestujúceho, pričom Axa je pripravená začať rokovania o prípadných dodatočných platbách. Poisťovňa tento týždeň už začala oznamovať príbuzným obetí, že môžu získať počiatočnú platbu vo výške 24.000 USD za každú obeť nešťastia.

Náklady poisťovní, v ktorých je poistená letecká spoločnosť Air France-KLM, budú závisieť od odhadu výšky (už nezrealizovateľných) celoživotných príjmov obetí a prípadných pochybení zo strany aerolínií. Medzi poisťovne Air France-KLM okrem Axa patria ešte nemecký poisťovací gigant Allianz a americká spoločnosť AIG. Na výsledky vyšetrovania netrpezlivo čakajú aj poisťovne spoločnosti Airbus, ktorá lietadlo vyrobila, ako aj servisných kontraktačných firiem, ktoré v prípade technických porúch alebo pochybenia pri údržbe budú tiež musieť zaplatiť nemalú sumu.

V lietadle Air France smerujúcom 1. júna z brazílskeho Rio de Janeira do Paríža bolo 228 ľudí z viac než 30 štátov, medzi nimi aj traja Slováci. "Toto bude poriadne drahá záležitosť," povedal Stephen Riley, výkonný riaditeľ spoločnosti Global Aerospace Underwriting Managers. "Pre poistný trh to bude najväčšia položka z leteckého nešťastia od katastrofy v roku 2001, keď sa v newyorskej štvrti Queens zrútilo lietadlo spoločnosti American Airlines," dodal. Havária lietadla American Airlines zabila 265 ľudí na palube a poisťovne stála okolo 600 miliónov USD.

Letecké spoločnosti sú povinné v prípade tragédie odškodniť manželov/manželky obetí, ďalej deti a v niektorých prípadoch rodičov. Časť nákladov si potom aerolínie môžu vymáhať od ďalších potenciálne zodpovedných strán ako je napríklad výrobca lietadla.

"V tejto chvíli nemáme dosť dôkazov, aby sme mohli povedať, kto je za haváriu zodpovedný," povedal Justin Dubon, hovorca spoločnosti Airbus, ktorá lietadlo vyrobila a v súčasnosti spolupracuje s vyšetrovateľmi na zistení príčin havárie.
Podľa Patricka de La Morinerieho sa pri väčšine leteckých katastrof "veľkú časť" žiadostí o kompenzácie podarí doriešiť do dvoch až troch rokov.

Ako však potvrdili právnici z USA aj Brazílie, v niektorých prípadoch sa vyplácanie odškodného ťahá aj viac než 10 rokov, ak sa pozostalí obrátia na súd. Ako povedala Flavia Fornaciariová z právnickej firmy Clito Fornaciari Jr. Advocacia, niektorí jej klienti, ktorí prišli o príbuzných pri leteckých nešťastiach v Brazílii v roku 2007 a roku 1996, ešte stále čakajú na kompenzácie.

"V Brazílii však tieto veci trvajú dlhšie," dodala Fornaciariová. Brazílske aerolínie Tam, ktorých lietadlo havarovalo v roku 2007, ponúkli pozostalým odškodné za každú obeť v prepočte 118.380 USD, po podaní žaloby však mnohí pozostalí vysúdili dvakrát viac.

V USA sú kompenzácie často až 10-krát vyššie, povedal Justin Green z právnickej firmy Kreindler & Kreindler v New Yorku. Výška odškodného pre jednotlivých pozostalých sa často mení, závisí najmä od príjmov obete a dostupného sociálneho zabezpečenia pre rodinných príslušníkov. Green zastupuje pozostalých po obetiach leteckej katastrofy z februára tohto roka neďaleko Buffala (štát New York), kedy zahynulo 50 ľudí. Očakáva, že kompenzácia za každú z obetí by mala dosiahnuť v priemere 2,7 milióna USD.

Pripúšťa, že v Európe sú kompenzačné sumy nižšie, je to však čiastočne preto, že v USA neexistuje štátom zabezpečované zdravotné poistenie a väčšina ľudí si musí sama platiť aj vzdelanie. "U nás nemáme takú sociálnu sieť ako v mnohých európskych krajinách," dodal Green.

Axa nevylučuje, že začne s odškodňovaním pozostalých ešte pred začatím rekonštrukcie udalostí vedúcich k nešťastiu, pričom časť zodpovednosti prenesie aj na leteckú spoločnosť Air France, výrobcu lietadla Airbus a subdodávateľov, tvrdí de La Morinerie.

Poisťovne zároveň plánujú zvýšiť tento rok poistné sadzby vzhľadom na väčší počet tragických leteckých katastrof. Podľa Romana Beilhacka, riaditeľa sekcie poistenia leteckých spoločností v zaisťovni Munich Re, tohtoročné letecké katastrofy by mohli viesť k požiadavkám na kompenzácie za celkovo až 1 miliardu USD. Sadzby vzrastú podľa neho minimálne o 20 %.

Zdielať na

Najčítanejšie správy