Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František opäť prepisuje históriu. Ako vôbec prvá hlava katolíckej cirkvi v histórii navštívil Irak
Zdielať na

Pápež František opäť prepisuje históriu. Ako vôbec prvá hlava katolíckej cirkvi v histórii navštívil Irak

BAGDAD / Po vypuknutí pandémie je toto prvá oficiálna zahraničná cesta pápeža Františka. Covid a obavy z bezpečnosti spôsobili, že je to zatiaľ jeho najrizikovejšia návšteva, 84-ročný muž však trval na tom, že je „viazaný povinnosťou“.

Pokúsi sa upokojiť ubúdajúce kresťanské spoločenstvo a podporiť medzináboženský dialóg - stretnutie s najuznávanejším irackým šiitským moslimským duchovným. Pápež bude sláviť sväté omše aj na štadióne v Irbile na severe.

V krajine strávi štyri dni. Irak zaviedol prísne bezpečnostné opatrenia. Do akcie povolali tisícky príslušníkov špeciálnych jednotiek. Problémom je aj epidemická situácia v krajine, ktorá sa v poslednom období zhoršuje. Na ochranu pápeža je nasadených asi 10 000 pracovníkov irackých bezpečnostných síl. Na obmedzenie šírenia Covidu sa taktiež zavádza nepretržitý zákaz vychádzania.

Iracký premiér Mustafa al-Kadhímí na letisku pozdravil pápeža. V lietadle František uviedol, že je šťastný, že môže opäť cestovať, a dodal: "Je to symbolický výlet a je to povinnosť voči krajine, ktorá bola toľko rokov umučená.“  Predtým uviedol, že irackých kresťanov nemožno "nechať sklamať druhýkrát“ po tom, čo pápež Ján Pavol II. zrušil plány na cestu v roku 1999, keď sa prerušili rokovania s vládou vtedajšieho prezidenta Saddáma Husajna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy